Rumah » Kanser kolon » Memulihkan daripada Kanser Kolon, Sekiranya Anda Mempunyai Rawatan?

  Memulihkan daripada Kanser Kolon, Sekiranya Anda Mempunyai Rawatan?

  Bagi sesetengah orang dengan kanser kolorektal atau juga dikenali sebagai kanser kolon, pelbagai rawatan yang diluluskan boleh mengangkat atau memusnahkan sel-sel kanser supaya mereka diisytiharkan sembuh kanser. Tetapi malangnya, itu tidak berlaku kepada sesetengah orang dan mengharuskan mereka menjalani kanser. 

  Apabila pulih dari kanser, kadangkala kita tidak semestinya bebas dari jadual lawatan biasa ke hospital. Masih terdapat rawatan lanjut, seperti kemoterapi, terapi radiasi (radioterapi), atau terapi lain yang jika dilakukan secara berkala dapat membantu mengawal kanser kolon. Ini pastinya membuat anda perlu menjalani usaha istimewa supaya rawatan yang anda tinggal terus menunjukkan perkembangan yang baik, seperti mengekalkan diet dan kawalan rutin kepada doktor.

  Sebenarnya, apakah perkara yang mesti dipertimbangkan apabila anda telah menyelesaikan rawatan, dan mengisytiharkan sembuh kanser kolon? Semak semakan berikut untuk mengetahui apakah pesakit kanser kolorektal harus lakukan selepas menjalani rawatan.

  Hidup dengan kanser kolon, rawatan apa yang mungkin saya dapat?

  Pembedahan kanser kolon adalah salah satu rawatan utama dan paling biasa jika anda mempunyai kanser kolon (kanser kolorektal). Sekiranya anda didiagnosis dengan kanser pada peringkat awal (peringkat awal), doktor anda mungkin akan melaksanakan prosedur ini. Sebelum ini anda didiagnosis dengan kanser kolon, semakin tinggi peluang anda untuk pulih dari kanser. 

  Pembedahan kanser kolon berjaya, maka, apa yang harus saya lakukan?

  Apabila menjalani pembedahan kanser kolon, usus anda adalah organ yang akan menjadi "pelakon utama". Akan ada banyak tindakan yang diambil pada satu organ pencernaan ini. Itulah sebabnya, biasanya, selepas pembedahan kanser kolon, anda disyorkan untuk tidak makan atau minum selama beberapa hari sehingga usus anda sudah bersedia untuk bekerja semula sekali lagi, melakukan tugas mencerna makanan.

  Selepas operasi itu berjaya dijalankan, kerana anda tidak boleh segera makan makanan pepejal, anda akan diberikan cecair intravena yang akan mengekalkan pengambilan nutrisi anda. Doktor anda akan memberitahu anda apa yang hendak dimakan dan diminum, dan apabila anda perlu memulakannya.

  Seperti pembedahan secara umum, anda pasti akan merasa sakit dalam beberapa hari pertama selepas pembedahan. Painkillers boleh diberikan untuk melegakan kesakitan yang anda rasa. Sekiranya kesakitan tidak dapat ditanggung, lebih baik untuk mendedahkannya kepada doktor atau jururawat anda secepat mungkin supaya mereka dapat mencari jenis yang betul dan dos pendera sakit kesakitan.

  Kenapa saya mengalami cirit-birit atau kesukaran membuang air besar selepas pembedahan?

  Selepas pembedahan usus, jangan terkejut jika mengalami cirit-birit untuk beberapa lama kerana ini adalah perkara biasa bagi seseorang yang menjalani pembedahan kanser. Jika bahagian usus yang dinaikkan adalah besar, anda juga boleh mendapatkan cirit-birit dan sembelit secara bergantian. Rujuklah dengan doktor atau jururawat tentang masalah ini, supaya mereka dapat memberikan nasihat mengenai perubahan pada tabiat usus anda.

  Sudah sembuh kanser, mengapa anda masih memerlukan kemoterapi??

  Walaupun prosedur pembedahan telah berjaya dijalankan, doktor mungkin mengesyorkan kemoterapi jika dia menganggap anda berisiko tinggi berulang atau penyebaran kanser. Biasanya, keputusan ini muncul selepas biopsi sel kanser menunjukkan tanda-tanda keganasan atau mendapati sel-sel kanser yang bergerak dari lokasi awal mereka di usus.

  Apabila anda hidup dengan kanser sebelum menjalani rawatan, sel-sel kanser yang berada di dalam anda boleh diangkut dalam sistem aliran darah atau limfa (nodus limfa) dan boleh menjadi kanser sekunder pada masa akan datang. Itulah sebabnya, sebagai langkah pencegahan, doktor akan mengesyorkan kemoterapi pasca pembedahan untuk mengurangkan kemungkinan kembalinya atau menyebarkan kanser. Prosedur untuk kemoterapi biasanya akan bermula selepas anda pulih dari pembedahan, kira-kira dalam masa lapan minggu.

  Bagaimana pula dengan penjagaan susulan?

  Walaupun rawatan anda telah selesai dan badan anda mungkin telah dibersihkan daripada sel-sel kanser, dan mengisytiharkan sembuh kanser, pemeriksaan dengan doktor perlu dilakukan secara tetap untuk beberapa waktu. Biasanya, doktor anda mungkin bertanya mengenai keadaan atau masalah kesihatan yang mungkin anda miliki. Doktor anda juga boleh menjalankan ujian makmal, X-ray, atau mungkin imbasan untuk memeriksa tanda-tanda kanser atau kesan sampingan rawatan.

  Sesetengah kesan sampingan akibat rawatan kanser boleh berlaku selama beberapa hari hingga beberapa bulan, tetapi ada juga yang terakhir seumur hidup. Itulah sebabnya penting untuk mempertimbangkan untuk memiliki insurans kesihatan kerana anda memerlukan bayaran yang besar untuk setiap pemeriksaan rutin. 

  Apabila kanser kolon berjaya dikeluarkan, sel-sel kanser boleh kembali. Inilah yang selalu dikhuatiri oleh orang yang hidup dengan kanser. Itulah sebabnya menjalankan kawalan rutin seperti yang disyorkan oleh doktor adalah sangat penting untuk memantau keadaan kesihatan anda yang anda jalankan setelah menyelesaikan rawatan kanser.

  Doktor anda boleh mencadangkan pemeriksaan fizikal setiap tiga hingga enam bulan untuk dua tahun pertama selepas rawatan kanser selesai untuk memastikan bahawa anda benar-benar sembuh kanser. Selepas itu, kekerapan pemeriksaan mungkin lebih panjang jika rawatan kanser yang sedang menjalani ujian menunjukkan hasil yang positif.

  Pelbagai ujian boleh dilakukan semasa rawatan selepas 3-6 bulan pertama untuk melihat perkembangan kanser usus besar yang anda sedang menjalani. Anda mesti mempunyai jadual rawatan susulan setiap tahun. Ini membantu mengawal pemulihan anda lebih mudah dan jelas.

  3 kunci penting untuk hidup sebagai terselamat kanser kolon

  Walaupun ia telah sembuh, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan perancangan pemeriksaan kesihatan rutin. Walaupun tiada siapa yang mahu ini berlaku, kanser dapat kembali walaupun selepas diisytiharkan sembuh kanser. Atas sebab ini, untuk rawatan dan penyembuhan yang diperolehi untuk hidup, pada amnya, terdapat 3 perkara utama yang menjadi asas bagi anda untuk menjalankan rawatan lanjut untuk kanser kolon yang telah anda alami, iaitu:

  • Matlamat utama rawatan lanjutan untuk kanser kolon yang anda tinggal adalah untuk pengesanan awal, sebagai usaha untuk mencegah kembalinya kanser yang telah diisytiharkan hilang selepas rawatan.
  • Rawatan berterusan kanser kolorektal terdiri daripada pemeriksaan fizikal biasa, ujian antigen carcinoembryonic, imbasan tomografi dikira (CT scan), dan kolonoskopi atau rectosigmoidoscopy.
  • Untuk berunding dengan doktor tentang risiko anda mengalami kanser berulang dan rancangan untuk rawatan lanjut untuk anda.

  Walaupun pemulihan dan penjagaan kesihatan selepas rawatan kanser kolon tidak begitu sukar, anda masih memerlukan pendapat daripada doktor untuk menilainya. Sentiasa berikan perkembangan terkini mengenai keadaan kesihatan anda dan kalikan maklumat untuk menangani perkara-perkara buruk yang berlaku kepada kesihatan anda.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Langkah-langkah untuk Prosedur Colonoscopy untuk Mengesan Kanser Kolon
  • Prosedur Biopsi dan Ujian Makmal untuk Mengesan Risiko Kanser Kolon
  • Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kanser Kolon (Kanser Kolorektal)