Rumah » Kanser kolon » Kenali Tahap Peringkat Kanser Kolon

  Kenali Tahap Peringkat Kanser Kolon

  Kanser kolon hanya boleh didiagnosis melalui pemeriksaan tisu usus. Biopsi memainkan peranan penting dalam diagnosis kanser kolon. Untuk memahami diagnosis dan pelan rawatan, anda mesti tahu terlebih dahulu tentang peringkat kanser kolon dan gejala-gejalanya. Buat catatan semua gejala dan aduan yang anda rasakan, kemudian dapatkan nasihat doktor anda dengan penjelasan yang lebih tepat.

  Penerangan asas tahap kanser kolon

  Peringkat 0: Ini adalah peringkat awal yang mungkin. Kanser tidak bergerak dari titik permulaannya, dan masih terhad kepada lapisan usus besar yang paling dalam.

  Peringkat I: Kanser telah mula menyebar, tetapi masih dalam lapisan dalaman. Ini juga dipanggil Dukes A kanser kolorektal.

  Peringkat II: Kebanyakan kanser telah berkembang melalui dinding usus besar dan boleh menjangkau tisu terdekat. Kanser ini tidak merebak ke nodus limfa.

  Peringkat III: Kanser telah merebak ke nodus limfa, tetapi belum diangkut ke bahagian tubuh yang jauh. Ini juga dipanggil kanser kolorektik Dukes C.

  Peringkat IV: Kanser telah diangkut melalui sistem limfa ke bahagian tubuh yang jauh. Ini dipanggil metastatik. Kanser kolon paling kerap merebak ke paru-paru dan hati. Kanser kolon IV peringkat juga dipanggil kanser kolorektal Dukes D.

  Perbezaan di peringkat kanser kolon berbanding tahap kanser rektum

  Tahap kanser kolon

  Peringkat 0: Di peringkat 0, sel-sel yang tidak normal dijumpai dalam lapisan paling dalam usus besar. Sel perut ini boleh menjadi kanser dan merebak ke tisu biasa yang paling dekat. Peringkat 0 juga dipanggil karsinoma in situ.

  Peringkat I: Di peringkat I, kanser telah terbentuk dan merebak dari lapisan tisu paling dalam di dinding tengah usus besar.

  Peringkat II: Di peringkat II, kanser kolon terbahagi kepada peringkat IIA, peringkat IIB, dan peringkat IIC.

  • Tahap IIA: Kanser telah merebak melalui lapisan otot ke lapisan serous (lapisan paling luar) dari dinding usus besar
  • Peringkat IIB: Kanser telah merebak melalui serosa (lapisan paling luar) dinding usus besar tetapi tidak merebak ke organ berdekatan.
  • Tahap IIC: Kanser telah merebak melalui serosa (lapisan terluar) dinding usus besar ke organ terdekat.

  Peringkat III: Di peringkat III, kanser kolon terbahagi kepada peringkat IIIA, peringkat IIIB, dan tahap IIIC.

  • Peringkat IIIA: Kanser telah merebak dari lapisan tisu terdalam di dinding usus besar ke lapisan tengah dan menyebar kepada sebanyak 3 nodus limfa.
  • Peringkat IIIB: Kanser telah merebak kepada sebanyak 3 nodus limfa yang paling dekat dan telah menyebar:
   • Keluar dari lapisan tisu tengah pada dinding usus besar, atau
   • Untuk tisu terdekat di sekitar usus besar atau rektum, atau
   • Keluar dari dinding usus besar ke dalam organ yang terdekat dan / atau menembus peritoneum
  • Peringkat IIIC: Kanser telah merebak ke 4 atau lebih nod limfa dan telah menyebar:
   • Kepada atau menembusi lapisan tisu tengah pada dinding usus besar, atau
   • Untuk tisu terdekat di sekitar usus besar atau rektum

  Peringkat IV: Di peringkat IV, kanser mungkin merebak ke nodus limfa yang berdekatan dan menyebar ke bahagian tubuh yang lain, seperti hati atau paru-paru.

  Peringkat peringkat kanser rektum

  Peringkat 0: Di peringkat 0, sel-sel yang tidak normal dijumpai di lapisan paling dalam rektum. Sel-sel yang tidak normal ini boleh menjadi kanser dan merebak ke tisu biasa yang paling dekat. Peringkat 0 juga dipanggil karsinoma in situ.

  Peringkat I: Di peringkat I, kanser telah membentuk dan menyebarkan lapisan paling dalam rektum ke lapisan kedua dan ketiga dan meliputi dinding dalaman rektum, tetapi tidak merebak ke dinding luar rektum atau di luar rektum.

  Peringkat II: Di peringkat II, kanser telah merebak di luar rektum ke tisu terdekat, tetapi belum menyerang kelenjar limfa (struktur berbentuk kacang kecil yang ada di seluruh tubuh dan berfungsi untuk menapis bahan dalam cairan limfa dan membantu melawan jangkitan dan penyakit).

  Peringkat III: Di peringkat III, kanser telah merebak ke nodus limfa yang paling dekat, tetapi tidak merebak ke bahagian lain badan.

  Peringkat IV: Pada peringkat IV, kanser telah merebak ke bahagian lain badan, seperti hati, paru-paru, atau ovari.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Tekanan pada pesakit kanser mungkin mempunyai kesan maut
  • Berhati-hati! Kanser boleh menjadi tanda komplikasi HIV
  • Kesan Kanser Kolon pada Sistem Penghadaman Tubuh