Rumah » Kanser kolon » Mengenali pembedahan kanser kolon untuk kanser usus peringkat awal

  Mengenali pembedahan kanser kolon untuk kanser usus peringkat awal

  Pembedahan sering merupakan kaedah rawatan utama untuk mengubati kanser kolon pada peringkat awal. Operasi itu sendiri terdiri daripada beberapa jenis. Semak maklumat mengenai pembedahan kanser kolon di bawah.

  Pembedahan kanser kolon dengan polypectomy dan excision tempatan

  Apabila didiagnosis dengan kanser kolon pada peringkat awal, doktor anda mungkin mencadangkan penyingkiran kanser. Beberapa kanser kolon awal (peringkat 0 dan beberapa tumor peringkat awal) atau polip biasanya akan dibersihkan dan dikeluarkan melalui kolonoskopi.

  Tidak seperti pembedahan secara amnya, di mana pakar bedah mesti membuat percikan pada perut, prosedur kolonoskopi tidak memerlukan potongan besar dalam perut. Apabila menjalani prosedur kolonoskopi untuk kanser kolon, terdapat dua prosedur pembedahan yang boleh dilakukan pada masa yang sama, iaitu polypectomy dan eksisi tempatan. 

  Dalam prosedur polipektomi, kanser dikeluarkan sebagai sebahagian daripada polip, yang dipotong pada batang (kawasan yang menyerupai batang cendawan). Sementara itu, eksisi tempatan mengeluarkan sisa-sisa kanser dan sejumlah kecil tisu berdekatan.

  Apa itu colectomy?

  Di samping kedua-dua prosedur di atas, prosedur lain untuk merawat kanser kolon adalah colectomy. Colectomy adalah satu operasi untuk mengeluarkan semua atau sebahagian daripada organ usus besar. Pengangkatan juga dilakukan pada nodus limfa yang terdekat.

  Jika hanya sebahagian daripada usus besar yang dikeluarkan, prosedur ini dipanggil hemicolectomy, colectomy separa, atau resection segmentasi. Sekiranya penyingkiran dilakukan di seluruh usus besar, prosedur ini dipanggil jumlah colectomy. Selalunya, jumlah kolekomi tidak dilakukan untuk merawat kanser kolon. Operasi ini hanya digunakan jika ada penyakit dalam usus besar yang tidak terjejas oleh kanser, seperti penampilan beratus-ratus polip (pada seseorang dengan poliposis adenomatous familial) atau, kadang-kadang, penyakit radang usus.

  Colectomy dibahagikan kepada dua. Yang pertama adalah colectomy terbuka, jika dilakukan melalui satu incision di abdomen. Sementara yang kedua ialah colectomy laparoscopic. Prosedur ini dilakukan menggunakan laparoskopi, yang merupakan hos tipis yang dilengkapi dengan lampu dan kamera kecil pada hujungnya.

  Laparoscopy boleh dimasukkan melalui hirisan kecil dan membolehkan pakar bedah melihat bahagian dalam abdomen dan dapat mengangkat usus besar dan nodus limfa. Insisi dalam prosedur laparoskopik lebih kecil daripada insisi dalam colectomy.

  Prosedur laparoscopic membolehkan pesakit untuk pulih dan keluar dari hospital lebih cepat daripada jika mereka telah membuka pembedahan kanser kolon. Walau bagaimanapun, pakar bedah yang benar-benar terlatih dikehendaki menjalankan operasi ini. Jika anda membuat keputusan untuk menjalani prosedur ini, pastikan anda mencari pakar bedah pakar yang mempunyai pengalaman laparoskopi.

  Apa yang perlu dipertimbangkan semasa menjalani pembedahan kanser kolon?

  Sebelum menjalankan operasi

  Suatu hari sebelum menjalani pembedahan kanser kolon, anda kemungkinan besar akan diminta untuk mengangkut najis di dalam usus dan mengosongkannya. Anda boleh mengambil julap untuk membantu anda mengosongkan usus. Anda perlu tahu juga, pembedahan untuk kanser kolon akan dilakukan dengan anestesia am untuk pesakit.

  Dalam colectomy separa, pakar bedah akan mengeluarkan sebahagian daripada usus besar yang diserang oleh kanser dan sebahagian kecil dari usus besar normal di setiap sisi yang mempunyai kanser. Biasanya, usus besar yang dikeluarkan akan berkisar dari ¼ hingga ⅓ bahagian bergantung kepada saiz dan lokasi kanser.

  Bersama dengan penyingkiran sebahagian daripada usus besar, nodus limfa sekeliling juga akan dikeluarkan. Kebanyakan pakar mendapati penting untuk mengeluarkan seberapa banyak nodus limfa yang mungkin, tetapi sekurang-kurangnya 12 nodus limfa mesti dikeluarkan. Selepas prosedur penyingkiran dan penyingkiran kanser selesai, satu lagi bahagian usus besar anda akan dilampirkan semula ke badan.

  Selepas menjalankan operasi

  Apabila anda bangun selepas pembedahan, anda akan merasa sakit dan mungkin memerlukan ubat sakit selama dua atau tiga hari. Untuk beberapa hari pertama, anda akan diberi cecair atau infus intravena (IV) sebagai asupan pemakanan anda.

  Pada masa ini, anda mungkin tidak dapat makan. Anda mungkin dibenarkan menggunakan cecair, tetapi dalam jumlah yang terhad kerana usus besar anda memerlukan masa untuk pemulihan. Kebanyakan pesakit dapat kembali makan makanan padat selepas beberapa hari.

  Bolehkah operasi ini dilakukan pada bila-bila masa?

  Pembedahan kanser kolon adalah jenis pembedahan utama. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk berada dalam keadaan terbaik, walaupun dalam beberapa kes operasi ini adalah sangat penting dan mesti dilakukan dengan serta-merta. Sebagai contoh, apabila tumor anda mempunyai saiz besar dan menyumbat usus besar anda.

  Apabila anda mempunyai tumor besar yang menyumbat usus, usus yang sepatutnya dilakukan peristalsis tidak boleh berfungsi. Ini menjadikan pergerakan dalam usus berhenti dan menjadi hilang. Akibatnya, pesakit boleh merasakan mual, muntah, dan sakit abdomen yang teruk.

  Di bawah keadaan ini doktor mungkin menggunakan kolonoskop untuk ditempatkan stent dalam usus besar anda. Stent adalah hos yang diperbuat daripada plastik atau logam. Hos berongga ini akan membantu menjaga usus anda terbuka dan mempunyai cara supaya penyumbatan yang terbentuk dapat diatasi buat sementara, sambil bersiap untuk pembuangan pembedahan beberapa hari kemudian. Dengan cara itu, kotoran masih boleh keluar dari badan anda.

  Jika stent tidak boleh ditanam dalam usus besar yang disekat atau tumor telah menyebabkan lubang dalam usus besar, pembedahan untuk membuat jalan keluar dari kotoran mungkin perlu dilakukan segera. Operasi ini sama dengan pembedahan pembuangan kanser. Walau bagaimanapun, usus besar tidak melekat pada usus besar yang lain, tetapi dilekatkan pada pembukaan (stoma) pada kulit perut supaya kotoran dapat dikeluarkan dari tubuh. Prosedur ini dipanggil colostomy dan bersifat sementara.

  Selain usus besar, kadang-kadang usus kecil (ileum) juga boleh disambungkan ke stoma. Kaedah ini dipanggil anileostomy. Kedua-duanya akan membuat anda mempunyai beg yang melekat pada stoma untuk memegang kotoran.

  Selepas keadaan anda bertambah baik, operasi lain yang disebut colostomy pembalikan atau ileostomy pembalikan boleh dilakukan untuk menyambung semula hujung usus besar atau melekat usus kecil ke usus besar. Walaupun jarang, dalam keadaan di mana tumor tidak boleh dikeluarkan dan dipasang stent dan tidak boleh dilakukan, kolostomi atau ileostomi mungkin kekal.

  Pembedahan untuk penyebaran kanser kolon

  Jika kanser telah merebak ke beberapa titik di paru-paru atau hati, dan tidak di bahagian lain, pembedahan sering diambil untuk mengeluarkannya. Ini hanya dilakukan jika kanser di usus besar telah dikeluarkan. Keputusan untuk menjalankan operasi ini dan penyingkiran organ yang penyebaran kanser dapat diambil dengan mempertimbangkan ukuran, jumlah dan lokasi kanser. Operasi ini dapat membantu anda hidup lebih lama atau bahkan pulih dari penyakit anda, tetapi anda masih perlu mengingati keterukan penyakit ini.

  Kesan sampingan pembedahan kanser kolon

  Kemungkinan kesan sampingan pembedahan kanser kolon bergantung kepada beberapa faktor, termasuk tahap kesukaran operasi dan keadaan kesihatan umum pesakit sebelum pembedahan. Kebanyakan orang akan mengalami sakit pasca operasi, tetapi biasanya boleh dirawat dengan ubat jika diperlukan. Sementara itu, gangguan makan yang biasanya muncul juga akan bertambah baik dalam masa beberapa hari selepas pembedahan.

  Masalah lain termasuk pendarahan dari pembedahan, pembekuan darah di kaki, dan kerosakan pada tisu terdekat semasa pembedahan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, prosedur melampirkan hujung usus tidak berlaku dengan betul supaya ia tidak melekat sepenuhnya dan menyebabkan kebocoran yang menyebabkan jangkitan.

  Satu lagi kesan sampingan yang mungkin adalah kemungkinan pembukaan semula perut abdomen, menyebabkan luka terbuka. Selepas pembedahan, tisu parut boleh membentuk yang menyebabkan organ-organ atau tisu melekat bersama-sama. Keadaan ini dipanggil lekatan usus. Dalam sesetengah kes, perekat boleh menyumbat usus, jadi pembedahan lebih lanjut diperlukan. Adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor yang merawat anda apabila anda mendapati gejala yang membimbangkan apabila anda selesai beroperasi.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Langkah-langkah untuk Prosedur Colonoscopy untuk Mengesan Kanser Kolon
  • 4 Tabiat Makan untuk Mencegah Kanser Kolon
  • Kesan Kanser Kolon pada Sistem Penghadaman Tubuh