Rumah » Kanser kolon » Langkah-langkah untuk Prosedur Colonoscopy untuk Mengesan Kanser Kolon

  Langkah-langkah untuk Prosedur Colonoscopy untuk Mengesan Kanser Kolon

  Kolonoskopi adalah ujian pemeriksaan kanser kolon pertama dan paling biasa. Bergantung pada tujuan, ujian boleh dilakukan untuk menentukan risiko genetik, mengesan kanser pada peringkat awal, dan menentukan ciri-ciri dan penyebaran kanser yang mungkin. Ujian ini juga boleh membantu doktor membuat rancangan rawatan dan memantau perkembangan kanser. Apa yang berlaku semasa kolonoskopi untuk kanser kolon?

  Apakah prosedur untuk kolonoskopi untuk kanser kolon??

  Kolonoskopi untuk kanser kolon biasanya dibuat di hospital pesakit luar atau di klinik doktor. Harus diingat bahawa persediaan dan laksaan yang digunakan sebelum ujian dapat membuat anda merasa gembira, anda perlu disertai dengan seseorang yang anda tahu untuk membawa anda ke rumah (bukan hanya dengan teksi).

  Berikut adalah prosedur terperinci untuk kolonoskopi untuk kanser kolon.

  Sebelum kolonoskopi

  Pastikan doktor mengetahui setiap ubat yang anda gunakan, kerana anda mungkin perlu mengubah cara anda menggunakannya sebelum ujian. Usus besar dan rektum mesti kosong dan bersih supaya doktor dapat melihat dinding dalaman semasa peperiksaan. Ini selalunya termasuk mengambil julap pada malam sebelum membersihkan usus. 

  Doktor akan memberikan arahan khusus, jadi penting bagi anda untuk membacanya dengan berhati-hati beberapa hari lebih awal kerana anda mungkin perlu membeli julap dari farmasi. Jika anda tidak pasti mengenai arahan, hubungi doktor anda dan semak semula dengan jururawat. 

  Doktor juga boleh meminta anda berhenti makan dan hanya minum cecair yang jelas (air, jus epal, atau gelatin kecuali yang merah atau ungu) selama beberapa hari sebelum peperiksaan. Teh segar atau kopi manis biasanya boleh dimakan, tetapi susu atau krim tidak boleh ditambah. Sup, minuman halia, dan kebanyakan minuman soda atau minuman biasanya dibenarkan kecuali terdapat kandungan pewarna merah atau ungu, yang boleh dianggap sebagai darah dalam usus besar. 

  Anda juga boleh diberitahu untuk tidak makan atau minum apa-apa selepas tengah malam sebelum hari ujian. Jika anda biasanya mengambil ubat preskripsi (untuk keadaan perubatan yang anda miliki) pada waktu pagi, berjumpa dengan doktor atau jururawat tentang cara menggunakannya untuk hari itu. Pada waktu pagi prosedur H, kadang-kadang anda harus minum lebih banyak atau doktor boleh menyuntikkan enema untuk memastikan bahawa usus kosong.

  Semasa kolonoskopi

  Kolonoskopi biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit, tetapi mungkin lebih lama jika doktor mendapati polip yang perlu dikeluarkan. Sebelum kolonoskopi bermula, anda akan diberikan sedatif (biasanya melalui urat) untuk membuat anda berasa selesa dan mengantuk semasa prosedur. Anda mungkin masih terjaga, tetapi mungkin terlalu mengantuk sehingga anda tidak menyedari apa yang berlaku. Anda juga mungkin tidak ingat prosedur selepas itu. Kebanyakan orang akan sedar sepenuhnya sebelum mereka dapat pulang ke rumah selepas ujian.

  Sebelum anda memulakan, anda akan diminta untuk berbaring di sebelah anda dengan lutut bengkok dan kawasan intim anda ditutup dengan selimut. Tekanan darah, kadar denyutan jantung dan kadar pernafasan anda akan dipantau semasa dan selepas ujian. Doktor boleh memasukkan jari tersengat ke dalam rektum untuk memeriksa sebelum memasukkan colonoscope, hos yang tipis dan fleksibel. Kemudian doktor akan memeriksa keseluruhan usus besar dan rektum dalaman (anus) dengan kolonoskop. Alat ini dimasukkan melalui dubur ke rektum dan usus. Tetapi tenang, kolonoskop telah dilincirkan supaya ia mudah dimasukkan ke dalam dubur.

  Setelah memasuki dubur, kolonoskop ditolak mendalam ke bahagian awal usus besar, dipanggil cecum. Pada akhir kolonoskop adalah kamera video supaya doktor dapat melihat bahagian dalam usus besar anda. Dokter kemudian menyuntik udara ke dalam usus besar melalui kolonoskop untuk menjadikannya lebih mudah untuk melihat dinding usus besar dan menggunakan alat untuk melakukan ujian. 

  Jika polip kecil dijumpai, doktor boleh mengeluarkannya kerana mereka dikhuatiri menjadi kanser. Ini biasanya dilakukan dengan melancarkan gegelung dawai melalui kolonoskop untuk memotong polip dari dinding usus besar dengan arus elektrik. Polip kemudiannya dihantar ke makmal untuk diperiksa oleh mikroskop untuk mengetahui sama ada terdapat tisu yang telah berubah menjadi kanser. 

  Kesan sampingan yang mungkin timbul daripada kolonoskopi untuk kanser kolon?

  Kolonoskopi itu sendiri mungkin berasa sedikit tidak selesa, tetapi doktor biasanya memberikan sedatif untuk melegakan ketidakselesaan ini. Kebanyakan orang akan kembali normal apabila kesan anestesia hilang. Semasa prosedur kolonoskopi doktor, anda juga boleh mengepam udara ke dalam usus besar, supaya anda mungkin merasakan kembung, sakit perut, atau kekejangan sementara di dalam perut selepas ujian sehingga anda boleh mengeluarkan udara.

  Dalam sesetengah kes, pesakit kolonoskopi boleh mengalami tekanan darah rendah atau perubahan dalam irama jantung akibat kesan anestesia semasa ujian. Sekiranya polip dikeluarkan atau biopsi dilakukan dengan kolonoskopi, mungkin pendarahan sedikit di dalam bangku apabila anda buang air besar selama satu atau dua hari selepas ujian. Kedua-dua kesan ini jarang serius.

  Pada dasarnya colonoscopy adalah prosedur yang selamat. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, pendarahan yang serius mungkin berlaku yang memerlukan rawatan khas. Kolonoskopi juga boleh menembusi dinding usus besar atau rektum. Ini dipanggil penembusan. Gejala termasuk sakit abdomen, mual dan muntah yang teruk. Ini boleh menjadi komplikasi serius, atau bahkan mengancam nyawa, kerana ia boleh menyebabkan jangkitan perut. Komplikasi kolonoskopi untuk kanser kolon mungkin perlu diperbaiki melalui pembedahan. Rujuk doktor anda mengenai risiko komplikasi ini.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kanser Kolon (Kanser Kolorektal)
  • Kesamaan dan Perbezaan Antara Kanser dan Tumor
  • Vitamin A, Harapan bagi Orang dengan Kanser Kolon