Rumah » Kanser kolon » Kenali Bahaya Kanser Kolon dalam Wanita Hamil

  Kenali Bahaya Kanser Kolon dalam Wanita Hamil

  Kanser kolon pada wanita hamil adalah kes yang jarang berlaku. Betapa berbahaya kanser ini pada wanita hamil?

  Betapa biasanya keadaan kanser kolorektal di Indonesia?

  Kanser kolorektal, kanser kolon, adalah salah satu kanser ketiga yang paling ganas di dunia. Mengikut Kanser Beban Global 2012 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Republik Indonesia, kanser kolorektal berlaku pada 12.8 setiap 100,000 penduduk dewasa.

  Berdasarkan Garis Panduan Kebangsaan untuk Perkhidmatan Perubatan Colorectal yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Indonesia pada tahun 2017, kanser kolorektal berkisar ketiga di Indonesia akibat perubahan diet Indonesia. Ini menunjukkan bahawa kanser kolorektal adalah penyakit biasa.

  Walaupun agak biasa, kanser kolorektal, kanser kolon alias pada wanita hamil cenderung menjadi keadaan yang jarang berlaku. Kebanyakan wanita mengandung sedar bahawa mereka mempunyai gejala kanser usus besar semasa kehamilannya pada trimester terakhir. Ini disebabkan gejala yang biasanya sama dengan gejala gangguan pencernaan kerana mengandung.

  Kanser kolon pada wanita hamil

  Kanser kolon pada wanita hamil adalah kes yang jarang berlaku. Biasanya, kanser kolon pada wanita hamil hanya disedari atau didiagnosis pada akhir kehamilan. Ini disebabkan gejala kanser kolon yang serupa dengan gejala gangguan pencernaan yang berkaitan dengan kehamilan, oleh itu sering terlambat untuk dikenalpasti.

  Dalam laporan yang dikeluarkan oleh laman web Pusat Kebangsaan Maklumat Bioteknologi (NCBI), mereka merumuskan kes-kes kanser kolon yang luar biasa berkaitan dengan kehamilan dalam tiga pesakit.

  Pesakit pertama adalah primipara atau yang belum pernah hamil sebelum ini. Jadi, ini adalah kehamilan pertama untuk pesakit berusia 30 tahun. Dua minggu selepas bahagian caesarea untuk melahirkan anaknya, dia mengalami sakit perut dan sembelit. Walau bagaimanapun, tiada perubahan dalam tabiat usus, pendarahan rektum, atau penurunan berat badan.

  Dalam dua minggu yang sama, dia mengalami pembengkakan perut yang besar dan progresif (asites). Ia didapati bahawa dia mempunyai massa keras dalam rektumnya. Kolonoskopi dan biopsi mendiagnosis kehadiran adenokarsinoma rektum. Keadaannya merosot dan tidak membantu tiga hari kemudian kerana kesukaran bernafas.

  Pesakit kedua adalah seorang wanita hamil berusia 41 tahun yang telah melahirkan lebih daripada lima kali (grande multipara). Pesakit ini dikenali mempunyai ascites progresif pada trimester akhir kehamilannya. Dia tidak mengalami sembelit, pendarahan rektum, atau kehilangan berat badan yang berkaitan. Ultrasound menunjukkan kehamilan normal dan keadaan normal ovari, hati, buah pinggang, limpa, dan pankreas.

  Dia melahirkan secara normal (faraj) pada usia rahim adalah mencukupi tetapi ascites bertambah buruk dalam satu minggu. Imbasan CT menunjukkan pertumbuhan tumor dalam kolon sigmoid yang telah dibuang secara surgikal dengan diagnosis akhir adenokarsinoma kolon sigmoid. Pesakit dirawat dengan kemoterapi standard dengan tindak balas yang baik. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat bertahan selepas satu tahun rawatan.

  Laporan dari laman web NCBI terakhir adalah pesakit ketiga dengan keadaan berbilang, iaitu seorang wanita hamil yang telah mengandung sebelum (lebih daripada satu kehamilan) yang berumur 25 tahun. Dia melahirkan anak kembar secara normal biasanya enam minggu sebelum masa penghantaran (prematur).

  Dia mengalami tindik faraj yang menyakitkan semasa hubungan seks untuk pertama kali selepas bersalin. Kesakitan itu kemudiannya diikuti dengan pendarahan vagina. Dalam masa seminggu, pendarahan bau dan campur dengan najis (najis). Rupa-rupanya, dia mempunyai fistulas rektovaginal (saluran yang tidak normal yang menghubungkan rektum dan vagina) dengan tepi nekrosis. Dia tidak mengalami sembelit, pendarahan rektum, atau kehilangan berat badan. Pemeriksaan di bawah anestesia dan biopsi pinggir menunjukkan fistula rectal adenocarcinoma. 

  Apabila dilihat dari contoh di atas, kanser kolon pada wanita hamil cenderung untuk tidak menunjukkan sebarang gejala pada permulaan kehamilan. Dalam ketiga-tiga kes di atas, gejala kanser kolon hanya diketahui pada akhir kehamilan, walaupun selepas kelahiran. Diagnosis lewat adalah akibat kekeliruan yang biasanya disebabkan oleh gejala umum pencernaan yang lebih rendah berkaitan dengan kehamilan.

  Kemunculan keadaan di atas pada ketiga-tiga pesakit tanpa gejala sebelum dan semasa kehamilan awal, serta kemunculan kemunculan dan gejala-gejala buruk, menunjukkan proses penyakit yang agresif. Keadaan ini menimbulkan persoalan di kalangan para penyelidik tentang sama ada kehamilan memainkan peranan dalam pembangunan penyakit yang agresif.

  Kebanyakan pesakit yang mengalami penyakit ini pada akhir kehamilan dan biasanya mempunyai tumor yang terletak di rektum (sehingga 85 peratus daripada kes). Walau bagaimanapun, terdapat juga orang yang mempunyai tumor dalam kolon melintang dan kolon rectosigmoid. 

  Pengembangan gejala ascites akut dan besar yang semakin memburuk, dan ketiadaan metastasis dan gejala kecederaan pasca seks dalam pesakit ketiga adalah salah satu daripada kes yang luar biasa kanser kolon pada wanita hamil. Iaitu, kes ini mesti diperhatikan kerana gejala umum yang sangat lemah dan bahkan tidak dapat dilihat.

  Air mata selepas bersalin boleh menjadi tanda karsinoma rektum. Anda perlu mengambil langkah yang betul dan memberi perhatian khusus kepada masalah ini supaya dapat segera ditangani.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Apa yang menyebabkan kanser kolon?
  • Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kanser Kolon (Kanser Kolorektal)
  • 3 Jenis-jenis Keguguran yang Perlu Dipertimbangkan Wanita Hamil
  • Apakah kesan untuk janin jika ibu terdedah kepada kanser usus besar semasa hamil??