Rumah » Kanser kolon » Kesan Kanser Kolon pada Sistem Penghadaman Tubuh

  Kesan Kanser Kolon pada Sistem Penghadaman Tubuh

  Kanser kolorektal adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada kanser yang bermula dari usus besar ke rektum (anus). Kanser ini juga boleh dirujuk sebagai kanser kolon atau kanser rektum secara berasingan, bergantung kepada tempat kanser bermula. Apakah kesan kanser kolon pada kesihatan sistem pencernaan? Inilah penjelasannya.

  Bagaimana sistem pencernaan biasa berfungsi

  Usus besar dan rektum adalah sebahagian daripada sistem pencernaan. Bahagian pertama sistem pencernaan (perut dan usus kecil) memproses makanan sebagai tenaga, sementara bahagian terakhir (usus besar dan rektum) menyerap cairan untuk membentuk kekotoran padat yang kemudiannya dikeluarkan dari tubuh. 

  Selepas mengunyah dan menelan, makanan bergerak dari esofagus ke perut. Di sinilah makanan dibahagikan sebahagiannya dan kemudiannya dihantar ke usus kecil, juga dikenali sebagai usus kecil. Usus kecil dipanggil kecil kerana ia lebih sempit daripada usus besar (kolon dan rektum), tetapi usus kecil sebenarnya adalah bahagian paling lama sistem pencernaan - sekitar 6 meter panjang. Fungsi usus kecil untuk meneruskan penguraian makanan dan menyerap kebanyakan nutrien, yang kemudian diedarkan ke seluruh tubuh.

  Usus kecil bersambung ke usus besar di perut kanan bawah. Kebanyakan usus besar terdiri daripada saluran otot dengan panjang kira-kira 1.5 meter. Colon menyerap air dan garam dari sisa makanan dan berfungsi sebagai tempat simpanan untuk sisa kotoran.

  anatomi usus besar (sumber: WebMD)

  Kolon (kolon) mempunyai 4 bahagian:

  • Bahagian pertama dipanggil menaikkan kolon. Bahagian ini bermula dengan kantung kecil (cecum) di mana usus kecil disambungkan ke usus besar dan meluas ke atas di sebelah kanan abdomen. Cecum juga merupakan tempat lampiran disambungkan kepada kolon.
  • Bahagian kedua dipanggil kolon melintang kerana ia terbentang dari sebelah kanan ke bahagian atas abdomen kiri.
  • Bahagian ketiga, dipanggil kolon menurun, terus berkembang di sebelah kiri.
  • Bahagian keempat dan akhir dipanggil kolon sigmoid kerana bentuknya menyerupai huruf "S" atau "sigmoid."

  Bahan-bahan makanan yang tinggal yang tersisa setelah melewati usus besar disebut najis atau najis. Tanah ini diangkut dan disimpan di dalam rektum, dalam 15 cm terakhir dari sistem pencernaan sehingga masa dibebaskan dari badan melalui dubur.

  Dinding usus besar dan rektum terbentuk dari beberapa lapisan. Kanser kolorektal bermula pada lapisan terdalam dan boleh tumbuh melalui beberapa atau semua lapisan lain. Tahap penyebaran kanser usus besar bergantung kepada seberapa besar kanser tumbuh menjadi lapisan ini.

  Pembangunan kanser kolon di dalam badan

  Kebanyakan kanser kolon berkembang dengan perlahan selama beberapa tahun. Sebelum kanser berkembang, pertumbuhan tisu atau tumor biasanya bermula sebagai polip bukan kanser di dinding dalam usus besar atau rektum.

  Tahap perkembangan kanser kolon (Ki-ka: polip benig benigna untuk menjadi tumor kanser) sumber: askdoctork.com

  Tumor adalah tisu yang tidak normal dan boleh menjadi jinak (bukan kanser) atau malignan (kanser). Polip adalah tumor bukan kanser jinak. Beberapa polip boleh bertukar kanser, tetapi tidak semuanya. Kemungkinan mengubah polip menjadi kanser bergantung kepada jenis polip itu sendiri. Terdapat dua jenis utama polip:

  • Polip / adenoma adenomatous (imej kedua dari kiri) adalah polip yang boleh menjadi kanser. Oleh itu, adenomas dirujuk sebagai keadaan pra-kanser.
  • Polip hiperplastik dan polip radang, pada amnya, tidak pra-kanser. Walau bagaimanapun, sesetengah doktor berpendapat bahawa beberapa polip hiperplastik boleh menjadi pra-kanser atau boleh menjadi tanda peningkatan risiko adenoma dan kanser, terutama jika polip-polip ini bertumbuh dalam kolon menaik.

  Satu lagi jenis keadaan pra-kanser dipanggil displasia (imej keempat dari kiri dari ilustrasi di atas). Displasia adalah kawasan di dinding usus atau rektum besar di mana sel-sel kelihatan tidak normal, tetapi tidak seperti sel-sel kanser sebenar, apabila dilihat dengan mikroskop. Sel-sel ini boleh menjadi kanser dari masa ke masa. Displasia biasanya dijumpai pada orang yang mempunyai penyakit seperti kolitis ulseratif atau penyakit Crohn selama bertahun-tahun. Kedua-dua kolitis ulseratif dan penyakit Crohn menyebabkan keradangan kronik usus besar.

  Apakah kesan kanser kolon pada kesihatan sistem pencernaan??

  Jika bentuk polip, kanser boleh mula berkembang menjadi dinding usus besar atau rektum. Apabila di dinding, sel-sel kanser boleh menembusi saluran darah atau saluran limfa. Kapal limfa adalah saluran nipis dan kecil yang membawa kotoran dan cecair. Saluran-saluran ini mula-mula mengalir ke nodus limfa, yang merupakan struktur berbentuk kacang yang mengandungi sel imun yang membantu melawan jangkitan.

  Apabila tersebar ke dalam saluran darah atau saluran limfa, sel-sel kanser boleh bergerak ke nodus limfa yang terdekat atau bahagian lain badan, seperti hati. Apabila kanser merebak ke bahagian tubuh yang jauh, ini dipanggil metastasis.

  Jenis kanser kolon

  Sesetengah jenis kanser boleh bermula di usus besar atau rektum, sebagai contoh:

  Adenocarcinoma

  Lebih daripada 95% kanser kolorektal adalah kanser adenokarsinoma. Kanser ini bermula di sel-sel yang membentuk kelenjar pengeluaran mukus untuk melincirkan dinding dalam usus besar dan rektum. Apabila doktor bercakap mengenai kanser kolon, ini adalah apa yang mereka maksudkan.

  Tumor carcinoid

  Tumor ini bermula dari sel-sel penghasilan hormon khusus di dalam usus.

  Tumor Stromal Gastrointestinal (GIST)

  Tumor ini bermula dari sel-sel khas di dinding usus besar yang dikenali sebagai sel interstitial dari Cajal. Ada yang jernih (tidak kanser), dan yang lain adalah malignan (kanser). Tumor ini boleh didapati di mana-mana bahagian sistem pencernaan, tetapi jarang dijumpai di usus besar.

  Limfoma

  Lymphoma adalah sejenis kanser yang mempengaruhi sel-sel sistem imun, yang biasanya bermula pada nodus limfa. Lymphoma juga boleh bermula di usus besar, rektum, atau organ lain.

  Sarcoma

  Sarcomas adalah jenis tumor yang boleh dimulakan dalam saluran darah, otot, dan tisu penghubung di dinding usus besar dan rektum. Sarkoma kolon atau sarcoma rektum adalah jenis kanser jarang.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Kesamaan dan Perbezaan Antara Kanser dan Tumor
  • Ketahui Perbezaan dalam Kanser Kelenjar Getah Lymph dan Glandular
  • Bolehkah Akupuntur Meredakan Nyeri di Pesakit Kanser??
  • Prosedur Biopsi dan Ujian Makmal untuk Mengesan Risiko Kanser Kolon