Rumah » Kanser kolon » Bagaimana Ia Beroperasi Radioterapi untuk Menyembuhkan Kanser Kolon

  Bagaimana Ia Beroperasi Radioterapi untuk Menyembuhkan Kanser Kolon

  Berdasarkan maklumat yang diperoleh dari Jawatankuasa Mitigasi Kanser Kebangsaan Kementerian Kesihatan, kejadian kanser kolon di Indonesia adalah 12.8 setiap 100,000 orang dewasa, dengan kadar kematian mencapai 9.5% daripada jumlah kes kanser. Hampir separuh daripada pesakit kanser dinasihatkan menjalani radioterapi sebagai barisan pertama rawatan untuk penyakit ini. Berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang bagaimana ia berfungsi, jenis, dan kemungkinan kesan radioterapi untuk kanser kolon.

  Apakah radioterapi??

  Radioterapi adalah terapi radiasi menggunakan cahaya atau zarah berkuasa tinggi (seperti x-ray) untuk memusnahkan sel kanser. Terapi radiasi boleh menjadi sebahagian daripada rawatan kanser kolon atau kanser rektum.

  Radioterapi paling banyak digunakan pada pesakit dengan kanser usus besar apabila kanser telah dilekatkan pada organ dalaman atau dinding perut. Apabila ini berlaku, pakar bedah tidak dapat memastikan bahawa semua jenis kanser telah dikeluarkan, dan terapi radiasi boleh digunakan untuk membunuh sel-sel kanser yang mungkin kekal selepas pembedahan.

  Terapi radiasi juga digunakan untuk merawat kanser kolon yang telah merebak. Selalunya digunakan apabila penyebaran menyebar ke tulang atau otak.

  Bagaimana ia berfungsi radioterapi untuk kanser kolon

  Untuk kanser rektal, terapi radiasi biasanya digunakan sebelum atau selepas pembedahan untuk membantu mencegah kanser kembali ke kawasan di mana tumor pertama tumbuh. Terapi ini sering digunakan bersamaan dengan kemoterapi. Ramai doktor kini lebih suka menyediakan terapi radiasi sebelum pembedahan, kerana ini dapat membantu penyingkiran kanser, terutama jika ukuran dan / atau kedudukan kanser dapat membuat pembedahan sukar.

  Radioterapi untuk kanser kolon sebelum pembedahan boleh mengurangkan risiko pengulangan tumor di pinggul. Ini juga boleh mengakibatkan komplikasi yang dikurangkan seperti pembentukan tisu parut yang boleh menyebabkan pembiakan. Radioterapi juga boleh diberikan untuk membantu mengawal kanser rektum pada orang yang tidak cukup sihat untuk pembedahan atau untuk melegakan gejala pada pesakit dengan kanser maju yang menyebabkan penyumbatan usus, pendarahan, atau kesakitan.

  Jenis radioterapi untuk kanser kolon

  Pelbagai jenis terapi radiasi boleh digunakan untuk merawat kanser kolon dan kanser rektum.

  Terapi radiasi pancaran luaran

  Ini adalah jenis terapi sinaran yang paling sering digunakan untuk orang yang mempunyai kanser kolon. Radiasi tertumpu pada kanser dari mesin di luar badan.

  Sebelum rawatan bermula, pasukan radiasi menilai dengan berhati-hati untuk menentukan sudut yang betul untuk menargetkan sinaran sinaran dan dos radiasi yang betul. Terapi sinaran luar sangat mirip dengan menjalani sinar-x, tetapi radiasi lebih sengit dan prosedur itu sendiri tidak menyebabkan rasa sakit. Setiap rawatan hanya berlangsung beberapa minit, tetapi masa persediaan - menyediakan anda dalam kedudukan yang tepat untuk rawatan - biasanya mengambil masa yang lebih lama. Rawatan radiasi paling kerap diberikan 5 hari seminggu selama beberapa minggu, tetapi tempoh boleh menjadi lebih pendek jika diberi sebelum pembedahan.

  Terapi radiasi endokrin

  Rawatan jenis ini digunakan untuk beberapa kanser rektum. Peranti kecil dimasukkan melalui dubur ke rektum untuk menyampaikan radiasi intensiti tinggi dalam beberapa minit. Ini berulang kali lebih kurang 3 kali dengan jurang kira-kira 2 minggu untuk dos penuh. Kelebihan pendekatan ini adalah radiasi yang mencapai rektum tanpa menembusi kulit dan tisu perut yang lain, yang bermaksud mengurangkan risiko kemungkinan kesan sampingan. Ini boleh menyebabkan sesetengah pesakit, terutamanya pesakit tua, untuk mengelakkan pembedahan besar dan colostomy. Terapi ini hanya digunakan untuk tumor kecil. Kadang-kadang, terapi radiasi sinaran luaran juga diberikan.

  Brachytherapy (terapi sinaran dalaman)

  Brachytherapy menggunakan palet radioaktif kecil yang dimasukkan ke dalam kateter atau hos diletakkan berdekatan atau langsung di dalam kanser. Sinaran hanya disampaikan kepada jarak pendek, mengehadkan kesan pada tisu sihat. Kadang-kadang ini digunakan untuk merawat kanser dubur, terutama mereka yang tidak cukup sihat untuk bertolak ansur dengan pembedahan kuratif. Ini boleh dilakukan beberapa kali seminggu selama beberapa minggu, tetapi ia juga boleh dilakukan sekali.

  Radioembolisasi

  Radioterapi juga boleh diberikan dalam prosedur embolisasi.

  Kesan sampingan terapi radiasi untuk kanser kolon

  Jika anda akan menjalani terapi radiasi untuk kanser kolon, adalah penting bagi anda untuk berjumpa dengan doktor mengenai kesan sampingan yang mungkin supaya anda tahu apa yang anda perlu berurusan. Kesan sampingan terapi radiasi untuk kanser kolon dan kanser rektum boleh termasuk:

  • Kerengsaan kulit di lokasi sasaran sinar radiasi, yang boleh berkisar dari kemerahan kepada melepuh dan mengelupas
  • Mual¬†
  • Kerengsaan rektum, yang boleh menyebabkan cirit-birit, sakit semasa pergerakan usus, atau darah dalam najis
  • Inkontinensia usus (bocoran faecal)
  • Kerengsaan pundi kencing, yang boleh menyebabkan gangguan seperti dorongan untuk membuang air kencing secara kerap, terbakar atau sakit ketika kencing, atau darah dalam air kencing
  • Keletihan / keletihan
  • Gangguan seksual (impotensi pada lelaki dan kerengsaan faraj pada wanita)

  Kebanyakan kesan sampingan biasanya berkurangan selepas rawatan diselesaikan, tetapi gangguan seperti kerengsaan rektum dan pundi kencing tidak boleh sembuh sepenuhnya. Jika anda mula menyedari kesan-kesan sampingan ini, segera dapatkan nasihat doktor supaya tindakan dapat diambil untuk mengurangkan atau mengurangkannya.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Juga Baca:

  • Bagaimana Radiasi Boleh Menyembuhkan Kanser?
  • 4 Tips untuk Mencegah Risiko Kanser Kolon
  • Bagaimana Mengatasi 4 Kesan Sampingan Kemoterapi yang Biasa Berlaku