Rumah » Kanser paru-paru » Apa Yang Boleh Anda Lakukan Selepas Memulihkan dari Kanser Paru-paru

  Apa Yang Boleh Anda Lakukan Selepas Memulihkan dari Kanser Paru-paru

  Apakah yang dimaksudkan untuk menjadi orang yang melewati kanser paru-paru? Definisi berjaya menular kanser paru-paru boleh berbeza-beza dari orang ke orang, dari ketiadaan tanda-tanda kanser selepas rawatan atau proses menangani kanser, dari awal diagnosis. Jika anda masih berada di sana dan melawan kanser paru-paru dengan semua kekuatan anda, anda masih bergelut. Sebaik sahaja doktor anda mengatakan bahawa anda bebas daripada kanser, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebagai orang yang bebas kanser.

  Luangkan masa untuk menjadi sukarelawan

  Sebagai bekas penghidap kanser sudah tahu, didiagnosis dengan kanser paru-paru adalah perkara yang menakutkan dan mengelirukan, dan boleh menjadi cabaran untuk rawatan. Siapa yang paling sesuai untuk membantu pesakit baru melalui masa yang sukar ini, selain mereka yang telah mengalaminya? Program mentor pesakit akan memasangkan pesakit atau penjaga bekas kanser dengan pesakit baru, sebagai pendengar atau untuk membantu mereka melalui proses tersebut. Tanya pusat kanser tempatan jika mereka mempunyai program bimbingan atau hubungan untuk menyokong orang yang memerlukannya.

  Mengambil bahagian dalam aktiviti tempatan dan penggalangan dana

  Setiap pusat kanser memerlukan dana untuk penyelidikan dan menyediakan sumber untuk pesakit kanser. Di samping itu, ramai pesakit memerlukan bantuan kewangan untuk penjagaan mereka. Tanya pusat kanser atau hospital tempatan untuk mengetahui tentang peristiwa yang diadakan untuk meningkatkan sokongan, biasanya mereka selalu memerlukan peserta dan sukarelawan. Sering kali, acara ini membolehkan anda ditaja oleh pihak lain, seperti ketika anda berjalan, berlari atau kitaran untuk melawan kanser, sumbangan anda dapat dua kali ganda.

  Menjadi aktivis kanser paru-paru

  Pernah memikirkan mengapa pada bulan Oktober ada banyak hiasan reben merah jambu? Fenomena ini timbul dari bekas pesakit kanser payudara yang meningkatkan perhatian dan mengumpulkan dana untuk memerangi penyakit ini. Ini menunjukkan hasil peningkatan dramatik dalam pembiayaan dan kadar penyembuhan. Anda juga boleh membuat perkara yang sama untuk kanser paru-paru dengan terlibat dalam meningkatkan kesedaran tentang keadaan ini.

  Banyak pertubuhan bukan keuntungan yang berjuang untuk meningkatkan kesedaran dan dana untuk penyelidikan kanser paru-paru dan sokongan untuk pesakit, dan memerlukan aktivis tempatan untuk menyokong aktiviti ini.

  Anda juga boleh membuat perubahan besar. Ini adalah hanya beberapa cadangan di mana anda boleh menyumbang sedikit masa dan pengalaman anda untuk mengubah kehidupan pesakit kanser paru-paru.

  Tukar gaya hidup anda untuk kesihatan

  Bagi ramai orang, kejayaan melepaskan kanser paru-paru boleh menjadi motivasi untuk membuat perubahan gaya hidup positif. Orang yang pulih dari kanser paru-paru digalakkan mengikuti garis panduan kesihatan yang baik, seperti tidak merokok, membataskan alkohol, makan sihat dan menghadapi tekanan. Aktiviti fizikal biasa boleh membina kekuatan dan tahap tenaga anda. Pesakit yang dalam proses penyembuhan, walaupun mereka yang menggunakan oksigen, digalakkan untuk berjalan selama 15 hingga 30 minit setiap hari untuk memperbaiki fungsi jantung dan paru-paru. Pasukan pembekal kesihatan anda boleh membantu anda membuat pelan senaman berdasarkan keperluan, keupayaan fizikal dan tahap kecergasan anda.

  Di samping itu, adalah penting untuk menjalankan peperiksaan dan ujian perubatan secara teratur. Pemulihan kanser juga disyorkan, seperti terapi fizikal, kaunseling, pengurusan kesakitan, perancangan pemakanan, dan kaunseling emosi. Tujuan pemulihan adalah untuk membantu pesakit memulihkan kawalan dalam aspek kehidupan dan menjadi mandiri dan produktif.

  Mempunyai kanser tidak bermakna hidup anda akan berakhir tidak lama lagi. Kanser adalah satu cabaran bagi anda untuk mencari cara untuk mendapatkannya dan terus hidup. Menggabungkan gaya hidup sihat dengan pemikiran positif adalah cara terbaik untuk melawan kanser paru-paru.