Rumah » Kanser paru-paru » Mengiktiraf Pelbagai Peringkat Tahap Kanser Paru-paru

  Mengiktiraf Pelbagai Peringkat Tahap Kanser Paru-paru

  Selepas diagnosis kanser paru-paru, doktor biasanya akan memberitahu tahap kanser yang anda miliki. Kebanyakan orang sudah memahami bahawa semakin tinggi tahap peringkat, semakin serius keadaan kanser. Ini benar, tetapi peringkat kanser paru-paru juga boleh menunjukkan keadaan paru-paru dan tumor yang lengkap. Melalui artikel ini, kami akan menerangkan tahap kanser paru-paru dengan lebih terperinci.

  Kenapa anda perlu memahami tahap kanser paru-paru?

  Tahap kanser paru-paru boleh memberitahu anda mengenai lokasi, saiz, dan penyebaran tumor. Melalui stadium, doktor boleh membincangkan perkembangan kanser dengan pesakit tanpa menggunakan terlalu banyak istilah perubatan. Tahap kanser juga merupakan bahagian penting dalam menentukan pilihan rawatan terbaik untuk pesakit.

  Apakah peringkat kanser paru-paru??

  Sistem klasifikasi yang paling sering digunakan untuk kebanyakan doktor adalah tahap kalsifikasi TNM. Kanser dikelaskan berdasarkan tiga faktor, iaitu:

  • T menunjukkan saiz tumor dan sejauh mana tumor menyebar.
  • N menunjukkan penglibatan tumor dalam nodus limfa.
  • M menunjukkan metastasis, atau penyebaran tumor ke organ lain.

  Sebagai contoh, jika tumor tidak dijumpai, status menjadi T0. Sekiranya kanser merebak ke nodus limfa, statusnya menjadi N1.

  Terdapat perbezaan antara kalsifikasi peringkat kanser paru-paru dengan sel kecil dan besar.

  Kanser paru-paru dengan sel-sel yang besar

  Kanser paru lebih kompleks daripada kanser paru-paru dengan sel kecil. Klasifikasi yang digunakan adalah berdasarkan peringkat TNM. Berikut adalah butirannya:

  • Peringkat 1A. Kanser didapati dalam lapisan paling dalam paru-paru dan juga dijumpai dalam tisu paru-paru yang lebih dalam. Tumor tidak lebih dari 3 cm panjang dan tidak menyerang bronchi atau nodus limfa.
  • Peringkat 1B. Kanser telah tumbuh lebih besar dan mendalam dalam tisu paru-paru. Tumor telah berkembang melalui paru-paru ke pleura, dengan diameter lebih daripada 3 cm, atau telah merebak ke bronchi utama tetapi tidak menyerang nodus limfa. Rawatan kanser paru-paru 1A / 1B boleh dilakukan melalui pembedahan dan kemoterapi.
  • Peringkat 2A. Tumor kurang daripada 3 cm diameter telah tersebar ke nodus limfa yang berada di bahagian yang sama dengan kawasan tumor.
  • Peringkat 2B. Tumor tidak merebak ke nodus limfa, tetapi telah menyerang dinding dada, bronkial, pleura, diafragma, atau tisu jantung. Tahap 2B juga boleh bermakna bahawa kanser telah merebak ke nodus limfa dan salah satu daripada keadaan berikut sebenarnya berlaku; tumor diameter lebih daripada 3 cm, tumor telah berkembang di bronkus, atau tumor telah berkembang di pleura.
  • Peringkat 3A. Pada peringkat ini, tumor ditemui di dalam paru-paru dan di kelenjar getah bening di bahagian tengah dada. Tumor di peringkat 3A boleh dikeluarkan melalui pembedahan.
  • Peringkat 3B. Saiz tumor boleh berbeza-beza. Kanser paru-paru telah menyerang nodus limfa dan merebak ke paru-paru, leher, jantung, saluran darah besar, atau esophagus, supaya ia tidak dapat dikeluarkan melalui pembedahan. Tumor di peringkat 3B biasanya dirawat melalui kemoterapi dan kadang-kadang terapi radiasi.
  • Peringkat 4. Kanser paru-paru telah merebak ke bahagian lain badan. Peringkat 4 adalah tahap kanser paru-paru yang paling baru. Pesakit mungkin calon untuk ujian klinikal untuk menilai keberkesanan dan keselamatan ubat-ubatan baru.

  Kanser paru-paru dengan sel kecil

  Kanser paru-paru dengan sel kecil biasanya tidak mengikut klasifikasi peringkat formal. Kanser ini cenderung menyebar (metastasize) lebih awal dan dikelaskan kepada dua tahap, iaitu peringkat awal dan tahap lanjut.

  Peringkat awal menunjukkan bahawa kanser paru-paru adalah terhad kepada satu sisi dada.

  Peringkat lanjutan menunjukkan bahawa kanser paru-paru telah menyebar ke luar dada, seperti hati, kelenjar adrenal, tulang dan otak.

  Tahap kanser paru-paru akan membantu doktor menentukan rawatan yang terbaik untuk anda. Perlu diingat bahawa peringkat tidak selalu menunjukkan hasil (prognosis) dari kanser paru-paru anda. Prognosis bergantung pada keseluruhan keadaan kesihatan, kekuatan, keadaan perubatan lain, dan tindak balas terhadap rawatan.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.