Rumah » Kanser paru-paru » Kenali Benzopyrene, bahan yang merupakan pembakaran yang boleh menyebabkan kanser paru-paru

  Kenali Benzopyrene, bahan yang merupakan pembakaran yang boleh menyebabkan kanser paru-paru

  Kebanyakan kanser muncul di sepanjang jalan hidup, begitu juga kanser paru-paru. Salah satu daripada triliunan sel-sel di dalam badan anda mungkin satu hari mengalami kemunduran. Iaitu, sel-sel yang sihat yang biasanya normal boleh berubah menjadi sel-sel tumor disebabkan oleh pelbagai faktor risiko untuk kanser paru-paru, salah satunya ialah benzopyrene.

  Mungkin sepanjang masa ini anda tidak tahu benzopyrene ada di sekeliling anda, anda mungkin terdedah. Oleh itu, di manakah kita dapat mencari benzopirena dan apakah hubungannya dengan kanser paru-paru? Pertimbangkan kajian berikut.

  Kenali benzopyrene, bahan berbahaya daripada pembakaran

  Benzopyrene adalah sisa pembakaran yang termasuk hidrokarbon aromatik polycyclic (HPA). Bahan berbahaya ini termasuk dalam senarai bahan cemar yang diterbitkan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar di Amerika Syarikat.

  Benzopyrene mempunyai sifat karsinogenik tinggi kerana ia boleh menyebabkan perubahan atau mutasi gen. Oleh itu, benzopyrene digunakan sebagai penunjuk sebatian karsinogen dalam makanan.

  Benzopyrene adalah sukar untuk merosakkan badan dan biasanya terkumpul dalam tisu di hati, buah pinggang atau lemak badan.

  Kesan jangka pendek pendedahan benzopyrene boleh menjadi ruam kulit, kerengsaan mata, ketuat, dan sensasi terbakar. Walaupun jika anda terdedah untuk masa yang lama, benzopyrene boleh menyebabkan kulit, kanser pundi kencing dan kanser paru-paru.

  Beberapa cara benzopyrene masuk ke dalam badan

  Benzopyrene ditemui di sekitar anda, sama ada udara, air, atau batu. Sebatian ini boleh memasuki badan anda dengan dihirup, diserap melalui kulit, dan dimakan.

  Sumber benzopirena di udara berasal dari hasil kegiatan manusia, seperti asap rokok, asap kendaraan, atau asap dari kebakaran hutan.

  Sekiranya anda suka bahagian daging ketika makan daging panggang, mulai sekarang anda harus mengelakkannya. Apabila daging, ikan, atau makanan lain dimasak, lemak yang terkandung dalam otot akan terbakar, supaya benzopyrene dibawa bersama asap dan batang ke makanan.. 

  Anda juga harus sedar tentang makanan yang digoreng dalam minyak masak yang telah digunakan berulang kali kerana ia juga merupakan sumber pendedahan kepada benzopyrene.

  Bagaimana benzopyrene meningkatkan risiko kanser paru-paru?

  Secara umum, kanser timbul kerana pengumpulan sel yang rosak dan tidak dapat diperbaiki lagi. Sel-sel yang terjejas oleh benzopyrene, termasuk sel-sel paru-paru, digalakkan untuk menghasilkan semula sel-sel yang tidak normal dan mempercepat kematian sel.

  Kerana, pendedahan benzopyrene meningkatkan pengeluaran salah satu radikal bebas, iaitu spesies oksigen reaktif (ROS). ROS ini akan mengikat DNA dan kemudian menyebabkan perubahan struktur DNA.

  Perubahan ini merosakkan proses pembahagian sel dan sebenarnya menghasilkan mutasi gen. Semakin anda terdedah kepada benzopyrene, semakin besar kandungannya akan masuk ke dalam tubuh anda. Akibatnya, semakin tinggi risiko kanser paru-paru di dalam badan anda.

  Satu kajian menggunakan tikus putih dijalankan untuk mengenal pasti pendedahan benzopyrene ke saluran pernafasan. Hasilnya menunjukkan bahawa terdapat tumor di laluan pernafasan tikus dan kematian sel paru-paru yang lebih cepat disebabkan oleh benzopyrene berbanding dengan yang tidak terdedah. Ini ditunjukkan oleh kehadiran noda coklat pada paru-paru tikus. Ini seterusnya memperkuat hubungan antara benzoprena dan risiko kanser paru-paru.

  Bagaimana untuk mengelakkan pendedahan kepada benzopyrene

  Kini anda sudah mengetahui pelbagai sumber benzopirena yang ada di sekeliling anda. Oleh itu, kini adalah masa untuk anda mengelakkan makanan yang dibakar atau merokok untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada bahan berbahaya ini. Bukan itu sahaja, anda boleh menggunakan topeng semasa di tempat awam untuk mengelakkan pendedahan kepada asap rokok atau asap kenderaan.

  Jangan lupa, makan makanan kaya dengan antioksidan seperti tomato, oren, anggur, dan sayuran hijau. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru yang sedia untuk mengetuk anda pada bila-bila masa.

  Juga Baca:

  • Bagaimana Kanser Paru Mempengaruhi Tubuh Anda
  • 4 Langkah untuk Mengalahkan Kanser Paru-paru
  • Saya Jangan Asap, Bagaimana Anda Boleh Dapatkan Kanser Paru-paru??