Rumah » Kanser paru-paru » Mengatasi Kesakitan Nafas Kerana Kanser Paru-paru

  Mengatasi Kesakitan Nafas Kerana Kanser Paru-paru

  Ramai di antara kita hanya bersyukur kerana keseronokan udara terhirup apabila mengalami sesak nafas. Sesak nafas adalah gejala kanser paru-paru yang paling biasa. Hidup setiap hari sebagai penghidap kanser paru-paru pastinya tidak mudah, terutama kerana mereka perlu berjuang setiap hari untuk bernafas dengan bebas. Berikut adalah beberapa tip yang boleh dilakukan untuk melegakan sesak nafas untuk orang yang menghidap kanser paru-paru.

  Amalkan teknik pernafasan

  Latihan pernafasan dapat menguatkan otot paru-paru. Antara pelbagai jenis latihan pernafasan yang dapat mengawal irama pernafasan, latihan yang paling popular adalah pernafasan bibir. Latihan ini boleh dilakukan pada bila-bila masa walaupun pesakit mengalami sesak nafas secara tiba-tiba. Selain melambatkan irama nafas, senaman ini juga terbukti dapat mengurangkan tekanan. Berikut adalah langkah-langkah untuk latihan pernafasan bibir pursed:

  • Ambillah melalui hidung dan perlahan-lahan mengeluarkannya melalui mulut pursed.
  • Duduk dengan selesa, selesakan otot bahu dan leher.
  • Tutup kedua bibir, kecuali tengah. Kedudukan mulut adalah sama seperti apabila anda akan wisel.
  • Tarik balik hidung selama dua saat.
  • Keluarkan perlahan-lahan melalui mulut anda sehingga mengira kepada empat.
  • Ulangi gerakan tegangan dan perangsang selama 10 minit.

  Lakukan latihan di atas apabila anda berasa nafas. Anda akan berasa lebih baik selepas beberapa minit kemudian.

  Ubah tabiat gaya hidup

  Terdapat banyak sebab mengapa anda harus berhenti merokok. Salah satu sebab utama ialah anda boleh bernafas lebih mudah. Seorang perokok yang mempunyai kanser paru-paru disyorkan untuk menghentikan merokok untuk memulihkan kesihatannya. Jika anda bukan perokok, anda digalakkan untuk mengelakkan pendedahan kepada asap rokok dari persekitaran di sekeliling anda, keluarga dan saudara yang merokok. Sebagai merokok pasif juga boleh memburukkan keadaan paru-paru anda.

  Kerana ia memainkan peranan yang sangat penting, udara bersih mesti dikekalkan. Anda boleh mencipta udara bersih dengan menjaga lantai dan rak bebas daripada debu. Anda juga boleh menggunakan humidifier untuk mengekalkan kelembapan udara. Elakkan penyegar udara atau cecair mop yang mengandungi aroma sintetik. Sebabnya, bahan kimia ini boleh dicampur dengan udara, dihirup oleh pesakit, dan mencetuskan sesak nafas. Gunakan topeng hidung semasa perjalanan di luar rumah untuk mengelakkan pencemaran dan habuk yang mencetuskan sesak nafas.

  Senaman yang kerap

  Senaman yang teratur dapat meningkatkan aliran darah ke paru-paru sehingga lebih banyak oksigen terkandung dalam darah. Tetapi untuk memastikan keselamatan, berjumpa dengan doktor anda sebelum anda membuat keputusan untuk bersenam. Mulakan dengan latihan ringan tiga kali seminggu selama 15 minit, dan perlahan-lahan meningkatkan kekerapan latihan jika anda boleh. Ingat! Jangan paksa badan terlalu keras untuk bersenam.

  Ambil jenis makanan yang betul

  Makanan ternyata juga mempengaruhi corak pernafasan kita. Sebagai contoh, sesetengah jenis makanan boleh menyebabkan kembung, pelepasan, dan akhirnya menyekat kawasan paru-paru. Akibatnya, apabila bernafas, paru-paru tidak boleh berkembang secara optimum untuk mendapatkan oksigen yang mencukupi. Sesetengah makanan yang boleh menyebabkan kembung adalah susu, kekacang, kubis, dan brokoli. Jangan lupa untuk terus memakan air yang cukup untuk melembapkan aliran udara.

  Sesak nafas dapat diatasi melalui perubahan dalam gaya hidup, pemakanan yang baik, dan beberapa langkah mudah yang boleh dilakukan sendiri di rumah. Jika anda masih mengalami masalah pernafasan, berunding dengan doktor dengan segera untuk rawatan lanjut.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.