Rumah » Maklumat Kesihatan » Apa yang Anda Perlu Sediakan Sebelum Latihan Anak Anda

  Apa yang Anda Perlu Sediakan Sebelum Latihan Anak Anda

  Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga perlu bersenam secara berkala supaya mereka boleh tumbuh sihat. Berolahraga secara teratur berguna untuk mengoptimumkan pertumbuhan tulang dan otot pada kanak-kanak, meningkatkan kecergasan dan imuniti, meningkatkan kemahiran motor, dan mencegah kanak-kanak daripada risiko penyakit kronik. Walau bagaimanapun, sebelum kanak-kanak bersenam, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh ibu bapa. Apa sahaja?

  1. Pengambilan makanan

  Latihan memerlukan banyak tenaga. Nah, supaya kanak-kanak tidak kelaparan semasa bersenam, adalah penting bagi anda untuk menyediakan pengambilan makanan yang betul supaya dia boleh mendapatkan bekalan tenaga yang mencukupi untuknya.

  2. Peralatan sukan

  Bergantung kepada jenis senaman yang akan dijalankan, memastikan kelengkapan senaman kanak-kanak juga penting untuk diperhatikan. Ini kerana peralatan sukan yang betul akan melindungi anak anda dari risiko kecederaan.

  Sebagai contoh, jika anak anda merancang untuk menunggang basikal, anda boleh pastikan jika dia memakai topi keledar, pelindung siku dan lutut. Begitu juga, jika seorang kanak-kanak ingin berenang, pastikan dia menggunakan baju renang yang saiznya tepat dan tidak terlalu besar sehingga tidak sukar untuk bergerak. Gunakan gogal renang untuk mengelakkan kerengsaan mata dari klorin, dan menyediakan apungan jika anak anda tidak terlalu berenang.

  3. keadaan badan

  Sebelum sukan kanak-kanak pastikan dia berada dalam keadaan yang sesuai. Kerana, bersenam ketika anak sakit atau merasa tidak enak akan benar-benar memperburuk keadaannya. Ini juga akan meningkatkan risiko kanak-kanak mendapat kecederaan kerana dalam keadaan yang tidak sesuai dengan anak anda menjadi lebih sulit untuk menumpukan perhatian.

  Selain daripada keadaan badan, pastikan juga jika si kecil malam tadi mendapat cukup tidur. Badan yang kurang tidur dan keletihan juga akan membuat risiko kecederaan semasa latihan.

  4. Keperluan cecair

  Mengekalkan cecair badan anak anda untuk dipenuhi adalah salah satu perkara penting yang perlu anda perhatikan sebelum anak anda bersenam. Itulah sebabnya, sentiasa menyediakan sebotol air ketika anak sedang bersenam. Ini dilakukan untuk mencegah kanak-kanak daripada dehidrasi semasa senaman.

  Tidak hanya itu, ia sentiasa bersedia sebotol air juga merupakan salah satu cara bagi kanak-kanak untuk tidak snek sembarangan seperti soda atau minuman lain yang sebenarnya boleh menambah penggunaan gula yang tidak diperlukan.

  Petua untuk memberi motivasi kepada kanak-kanak untuk bersenam

  Senaman adalah penting, tetapi jangan paksa anak anda bersenam kerana ia akan membuat anak tertekan. Akibatnya, dia mungkin tidak mahu melakukan sukan lagi nanti.

  Nah, supaya kanak-kanak berminat untuk bersenam, anda juga perlu bijak untuk menjadikan suasana sukan menyeronokkan. Anda tidak perlu mengambil anak kecil anda untuk senaman keras. Cukup jemput anak anda melakukan pelbagai aktiviti fizikal yang ringan dan menyenangkan seperti berbasikal, berenang, senaman yang sihat, atau berjalan kaki pada waktu pagi.

  Ingat, kanak-kanak adalah peniru yang besar. Itulah sebabnya, menjadi contoh peranan yang baik untuk diri sendiri. Jika anda mahu anak anda bersenam secara tetap atau hanya aktif, anda juga perlu melakukannya. Ini dilakukan supaya anak anda bermotivasi dan lebih bersemangat untuk bersenam kerana mereka mengikuti apa yang dilakukan oleh ibu bapa mereka. Jangan lupa, tunjukkan kepadanya bahawa sukan itu menyeronokkan.

  Juga Baca:

  • Panduan untuk Ibu Bapa dalam Membimbing Kanak-kanak untuk Latihan
  • 5 Cara Membiasakan Kanak-kanak untuk Latihan
  • Memilih Aktiviti Fizikal Hak untuk Anak Anda