Rumah » Maklumat Kesihatan » Adakah Ia Benar Apabila Kanak-kanak Kelebihan Sebagai Berpuasa?

  Adakah Ia Benar Apabila Kanak-kanak Kelebihan Sebagai Berpuasa?

  Kanak-kanak yang mula awal remaja (aka pubertas) sering mengadu bahawa berat badan mereka semakin meningkat, terutamanya kanak-kanak perempuan. Terutamanya jika rakan-rakan mereka mula mengejeknya. Akibatnya, kanak-kanak menjadi tidak selamat, malah membuat keputusan untuk diet. Malah, ia hanya semulajadi bahawa berat badan kanak-kanak meningkat semasa baligh.

  Memahami pertumbuhan kanak-kanak semasa baligh

  Masa pubertas atau pubertas adalah tanda bahawa anak-anak mula memasuki masa remaja. Pada masa ini puncak pertumbuhan berlaku (spurt pertumbuhan) kanak-kanak, iaitu tempoh pertumbuhan terpantas kedua selepas bayi.

  Apabila memasuki masa akil baligh, kanak-kanak akan mengalami banyak perubahan dalam tubuh mereka, baik secara fizikal dan emosi. Perubahan yang paling mudah dilihat secara semulajadi dari segi fizikal, iaitu peningkatan ketinggian dan berat badan.

  Ini bermakna, Pertambahan berat badan semasa baligh adalah normal dan sihat. Malah, Perkhidmatan Belia dan Wanita Kesihatan (CYWHS) mendedahkan bahawa berat badan yang tidak meningkat semasa akil baligh tidak baik untuk kesihatan remaja, seperti yang dilaporkan oleh Livestrong.

  Apa yang menyebabkan berat badan kanak-kanak meningkat semasa baligh?

  Berat kanak-kanak meningkat apabila akil baligh disebabkan oleh perubahan dalam hormon GnRH (gonadotropin-melepaskan hormon) yang dihasilkan oleh otak. Hormon ini adalah kewajipan untuk memancarkan fungsi organ-organ badan semasa baligh.

  Apabila kanak-kanak perempuan mengalami akil baligh, mayat mereka akan mula menghasilkan lebih banyak lemak di abdomen. Ini lemak akan mula menyebar ke pinggul, paha, dan payudara. Itulah sebabnya, gadis yang sudah akil baligh juga akan mengalami pertumbuhan payu dara.

  Sementara itu, lelaki juga akan mengalami peningkatan berat badan yang sama seperti kanak-kanak perempuan. Perbezaannya, ini tidak ditunjukkan oleh deposit lemak dalam badan, tetapi untuk meningkatkan massa otot.

  Ya, lelaki pubertas cenderung lebih otot daripada sebelumnya, terutama otot-otot di sekitar dada dan bahu. Itulah sebabnya, kanak-kanak lelaki mempunyai bahu yang lebih luas dan payu dada yang lebih luas apabila mereka remaja.

  Bagaimana untuk mengekalkan berat badan yang sihat semasa akil baligh?

  Jika berat badan kanak-kanak meningkat semasa baligh, kanak-kanak mungkin tidak yakin. Walaupun begitu, itu tidak bererti kanak-kanak boleh melakukan diet secara sembarangan supaya berat badan mereka turun dan kembali ideal.

  Sebenarnya, kanak-kanak tidak perlu untuk diet sahaja untuk menurunkan berat badan yang meningkat semasa baligh. Daripada menjadikan berat badannya langsing, ini sebenarnya boleh menghalang pertumbuhan dan perkembangan seksualnya.

  Daripada meninggalkan anak pada diet, anda perlu menyesuaikan diet anak anda supaya berat badannya tetap stabil. Berikan pelbagai makanan sihat dan berkhasiat seperti daging rendah lemak tanpa kulit, ikan, bijirin, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

  Sekiranya kanak-kanak suka makan makanan ringan, makanan ringan, atau makanan manis, anda harus segera menyimpan semua jenis makanan daripada jangkauan kanak-kanak. Harus diingat bahawa makanan ini merupakan penyebab terbesar berat badan pada kanak-kanak.

  Di samping itu, ini juga perlu seimbang dengan senaman yang kerap. Di samping mencegah risiko obesiti pada kanak-kanak, senaman tetap juga boleh membentuk postur yang ideal dan meningkatkan keyakinan kanak-kanak.

  Juga Baca:

  • Sindrom Kallmann, Penyakit Yang Menimbulkan Kegagalan Kanak-kanak
  • Kenapa Bunyi Boys berubah menjadi Lebih Berat Apabila Belah?
  • Ciri-ciri Tubuh Kanak-kanak Bermula Memasuki Zaman Kanak-Kanak