Rumah » Maklumat Kesihatan » Puncak rambut, sehelai rambut yang boleh menyebabkan jari-jari bayi pecah

  Puncak rambut, sehelai rambut yang boleh menyebabkan jari-jari bayi pecah

  Pernahkah anda mendengar mengenai tourniquet rambut? Mungkin ia masih aneh di telinga anda. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui lebih lanjut untuk mengelakkan keadaan ini dalam anak anda.

  Apakah tourniquet rambut?

  Sumber: Healthline

  Rambut atau tourniquet rambut berlaku apabila rambut dibalut di bahagian tubuh dan memotong peredaran darah. Puncak rambut boleh merosakkan saraf, tisu kulit, dan fungsi bahagian badan.

  Puncak rambut boleh menjejaskan jari, jari kaki, alat kelamin, atau organ tambahan lain. Puncak rambut juga boleh disebabkan oleh benang atau tali nipis.

  Puncak rambut biasanya hanya menjejaskan bayi kerana organ bayi masih terlalu kecil sehingga rambut boleh membelinya. Selepas melahirkan, ibu cenderung kehilangan banyak rambut akibat kehilangan. Oleh itu, bayi menjadi lebih mudah terdedah kepada rambut yang jatuh di sekelilingnya.

  Apakah tanda-tanda tulen rambut?

  Rambut atau tourniquet rambut boleh menjadi sangat menyakitkan. Oleh itu, bayi yang mempunyai keadaan ini sering menangis. Walaupun ia agak aneh, ibu bapa atau penjaga perlu mencari tourniquets ketika mengendalikan bayi yang menangis.

  Jika bayi anda menangis atau kelihatan sakit dan anda telah mencuba segala cara untuk menenangkannya tetapi bayi tidak akan berhenti, berhati-hatilah. Periksa seluruh badan bayi dan lihat jika ada rambut yang dibalut di sekeliling tubuhnya.

  Tanda dan gejala keadaan ini termasuk:

  • Menangis berlebihan.
  • Jari atau jari kaki, alat kelamin, umbi umbi, atau lidah bertukar merah atau berubah warna.
  • Ringan kepada pembengkakan teruk di kawasan yang terjejas.
  • Kelengkungan kawasan yang terjejas, walaupun tiada rambut kelihatan.

  Batu bata boleh berbahaya sekiranya terlalu lama. Bayi berisiko kehilangan bahagian badan yang terikat kerana mereka pecah.

  Briket rambut juga menyebabkan komplikasi yang disebut iskemia. Ischemia adalah kekurangan aliran darah ke organ atau tisu badan. Sekiranya keadaan ini diketahui lebih cepat, ia akan lebih mudah dirawat.

  Cara berurusan dengan tourniquet rambut?

  Satu-satunya cara untuk diatasi tourniquet rambut adalah untuk mengambil rambut yang dibalut bayi. Walau bagaimanapun, ini agak sukar dilakukan jika kawasan bengkak atau helai rambut terlalu nipis dan sukar dilihat.

  Jika anda tidak berjaya melakukannya dalam beberapa minit, segera bawa bayi anda kepada doktor.

  Cara termudah untuk menyingkirkannya tourniquet rambut mungkin dengan menggunakan krim remover rambut atau ubat penyingkiran rambut dengan bahan aktif kalsium hidroksida, natrium hidroksida atau kalsium tioglikolat. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu mencuba ubat dengan ramuan ini jika kulit di sekeliling kawasan yang terjejas tidak berdarah atau cedera.

  Berikut adalah cara untuk menyingkirkannya tourniquet rambut.

  • Untuk mencari dan melepaskan tourniquets rambut dalam bayi anda lakukan di tempat dengan pencahayaan yang terang.
  • Sapukan krim ubat penyingkiran rambut terus ke rambut atau kawasan yang terjejas.
  • Biarkan selama lima minit.
  • Basuh krim penghilang rambut dengan air suam.
  • Sapukan desinfektan seperti hidrogen peroksida ke kawasan yang terjejas.
  • Sekiranya kawasan yang terjejas masih merah, bengkak, atau melengkung, dan bayi anda masih sakit, segera dapatkan rawatan perubatan. Penjagaan perubatan kecemasan sangat penting untuk melindungi anak anda dari komplikasi yang teruk.

  Anda mungkin juga dapat mengeluarkan rambut menggunakan pinset hidung jarum. Walau bagaimanapun, kaedah ini agak rumit, terutamanya jika rambut terlalu tipis atau kawasan yang terikat pada bengkak adalah teruk. Jika anda ingin mencubanya, gunakan alat ini dengan berhati-hati agar tidak menembus kulit bayi atau membuat tali rambut lebih rapat di sekitar kawasan itu.

  Selepas rambut dikeluarkan, darah akan mula beredar semula di kawasan yang terjejas dan kawasan itu akan sembuh. Dalam beberapa kes, segala-galanya akan normal kembali dalam masa beberapa minit. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes lain yang agak melampau, mungkin terdapat kesan kecederaan yang muncul selama bertahun-tahun.

  Jika anda cuba menggunakan krim penghilang rambut di rumah, pastikan anda mematuhi reaksi alahan dan basuh dengan teliti kawasan yang terjejas selepas itu.

  Bagaimana untuk mencegah tourniquet rambut?

  Sumber: Gaya Caster

  Walaupun tourniquets rambut jarang berlaku, anda masih perlu sedar bahawa kemungkinan kekal. Anda boleh menghalangnya dengan perkara-perkara berikut.

  • Sikat rambut anda dengan kerap untuk membuang keguguran rambut yang boleh jatuh pada bayi anda.
  • Tali rambut anda apabila anda menukar pakaian, mandi atau bermain dengan anak kecil anda.
  • Ingatlah untuk memeriksa kaki dan jari kaki bayi anda untuk tanda-tanda tourniquet rambut.

  Juga Baca:

  • Pelbagai kecacatan dan kecederaan kaki
  • Mengapa Ibu Harus Melatih Bayi Melancap Sebelum Mereka Boleh Berjalan?
  • Ambil perhatian! Ini adalah senarai peralatan bayi yang baru lahir yang mesti disediakan