Rumah » Fibroid rahim » Seperti Sakit haid sehingga pengsan? 4 Punca Kemungkinan ini

  Seperti Sakit haid sehingga pengsan? 4 Punca Kemungkinan ini

  Bagi anda yang sering atau mengalami kesakitan haid sehingga pengsan, ini boleh menunjukkan sesuatu yang tidak normal dengan badan atau organ pembiakan anda. Mari lihat, beberapa keadaan haid yang mesti diperhatikan dan boleh menyebabkan sakit haid sehingga pengsan.

  Keadaan yang boleh menyebabkan sakit haid sehingga pengsan

  Dismenore sekunder ialah apabila anda mengalami kesakitan haid yang disebabkan oleh keadaan asas, seperti keadaan badan yang tidak prima, keabnormalan dalam sistem pembiakan, atau mungkin anda menggunakan kontrasepsi. Tanpa diagnosis perubatan yang tepat, anda tidak boleh menentukan penyakit yang menyebabkan sakit haid sehingga anda lenyap. Berikut adalah gejala yang mendasari keadaan haid anda secara berbeza:

  1. Endometriosis

  Endometriosis, boleh menjadi salah satu penyebab kesakitan sengit yang menyebabkan seseorang menjadi tidak sedarkan diri. Biasanya satu gejala dysmenorrhea sekunder berlaku apabila wanita berada pada usia melahirkan anak, sekitar 20-35 tahun.

  Ini berlaku kerana tisu yang sepatutnya melapisi rahim anda sebenarnya tumbuh di luar rahim dalam tiub fallopian anda. Rangkaian ini masih berfungsi seperti tisu rahim biasa, dan akan menjadi darah semasa haid.

  Walau bagaimanapun, kerana tisu tumbuh di luar rahim, darah tidak dapat mengalir di luar badan dan terperangkap di dalamnya. Ini mengakibatkan perdarahan dalaman dan peradangan yang teruk, yang boleh menyebabkan sakit haid sehingga pengsan. 

  2. Ubat fibroid

  Satu jenis sakit haid, boleh disebabkan oleh adanya fibroid rahim. Fibroid rahim berlaku disebabkan oleh pendarahan yang berlebihan. Sekiranya anda mengalami sesuatu seperti ini, disyorkan supaya anda menjalani pemeriksaan kerana ia boleh disebabkan oleh tumor yang membosankan dalam saluran kencing. Tumor jinak ini biasanya bersaiz kecil, kira-kira 1 cm, dan muncul pada wanita berusia 30-an atau 40-an.

  Fibroid boleh menyebabkan kesakitan dan kesakitan yang teruk dan boleh menyebabkan wanita menjadi tidak sedarkan diri. Fibroid uterus juga akan menyebabkan pendarahan berlebihan. Secara umumnya, pendarahan tidak akan berhenti 3-4 hari, tetapi boleh mencapai minggu.

  3. Keradangan pelvik

  Penyakit radang pelvik adalah keadaan di mana sakit di perut bawah semasa haid disertai oleh demam. Keadaan ini sering dialami oleh ramai wanita, walaupun dalam beberapa kes, wanita mengalami kesakitan haid sehingga mereka lenyap. Biasanya, ini berlaku kerana keradangan berhampiran saluran kencing. Jika tidak dibiarkan, ia akan menjadi jangkitan dan menjadi penyakit menular seksual. Satu contoh adalah gonorea, yang boleh menyebabkan ketidaksuburan bagi wanita yang mengalaminya.

  4. Anemia

  Anemia, sebenarnya bukan gejala dismenorea sekunder. Ini adalah keadaan di mana kiraan sel darah merah anda lebih rendah daripada biasa. Nah, ini biasa berlaku semasa haid, di mana semasa haid, tubuh menyembur darah yang mencukupi. Sekiranya anda mempunyai anemia, tubuh anda tidak mendapat darah yang kaya oksigen. Kerana oksigen disebarkan melalui darah, akibatnya anda merasa lemah, bahkan tidak sedarkan diri kerana oksigen tidak mencapai otak.

  Apa yang boleh dilakukan jika anda pingsan kerana kesakitan haid yang teruk

  Bagi anda yang mengalami keadaan haid seperti di atas, bantuan pertama yang boleh anda lakukan ialah berunding dengan doktor. Gejala kelemahan untuk pengsan, sudah menjadi tanda bagi anda untuk mencari diagnosis yang tepat untuk melegakan masalah haid. Doktor akan mengesyorkan pemeriksaan ultrasound, ujian darah, ujian air kencing ke histeroskopi, untuk mengetahui sebab-sebab dan tindakan yang akan diambil.

  Juga Baca:

  • Wanita yang menstruasi awal, berisiko mendapat diabetes semasa mengandung
  • Cara Pasang Tampon dengan Selamat Ketika Ia Menstruasi
  • 5 Tanda-tanda pada Wanita yang Harus Diniagakan oleh Pakar Ginekologi