Rumah » Fibroid rahim » Adakah benar bahawa makan ayam boleh menyebabkan fibroid rahim? Lihat fakta

  Adakah benar bahawa makan ayam boleh menyebabkan fibroid rahim? Lihat fakta

  Sesetengah kajian mengatakan bahawa makan banyak ayam boleh menyebabkan fibroid rahim. Fibroid rahim berlaku kerana tumor jinak yang boleh menyerang sistem pembiakan wanita. Fibroid biasanya tidak menunjukkan tanda-tanda tertentu, tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan sakit besar di abdomen.

  Kesan fibroid yang paling teruk ialah ia boleh menghalang kesuburan wanita. Pembedahan yang membuang fibroid atau rahim yang melampau boleh dilakukan, tetapi ramai wanita memilih untuk merawat keadaan mereka dengan kaedah semula jadi, termasuk melihat makanan dimakan.

  Kenapa makan ayam boleh menyebabkan fibroid uterus?

  Ayam atau semua ternakan yang diberi hormon dapat meningkatkan kadar hormon estrogen. Sehingga tidak jarang berlaku untuk estrogen yang berlebihan menjadi penyebab fibroid rahim yang akan berkembang dalam saiz dari masa ke masa. Apa lagi, sel lemak dalam ayam mengandungi tahap estrogen yang tinggi. Daging ayam boleh membuat sukar bagi tubuh untuk memecahkan dan melepaskan diri dari hormon berlebihan. Tidak terkecuali seperti bacon, sosej, kuning telur, avokado dan lain-lain makanan olahan lemak tinggi yang dimuatkan dengan lemak tepu.

  Pastikan anda makan makanan yang diproses secara organik. Untuk ayam yang diproses, elakkan membeli ayam beku yang telah dipelihara selama beberapa hari. Begitu juga dengan semua produk ternakan seperti telur. Telur dari ayam organik lebih baik daripada ayam yang diberi makan dengan bahan kimia.

  Apa makanan lain boleh menyebabkan fibroid rahim?

  1. Makanan dari produk tenusu

  Wanita yang sebelum ini dikesan mempunyai tumor fibroid, dinasihatkan untuk menghadkan makanan atau minuman daripada susu seperti krim dan mentega. Produk ini sering mengandungi hormon tambahan yang boleh mencetuskan pertumbuhan tumor anda. Ia juga disyorkan untuk memilih produk organik untuk penggunaan susu anda.

  2. Makanan masin

  Hadkan jumlah makanan yang sangat masin dalam makanan anda kerana sukar dicerna di hati anda. Hati adalah organ yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan racun dan menyeimbangkan hormon badan. Elakkan sup tin, kacang panggang, kerepek asin, acar, dan makanan kering lain yang rasa masin.

  3. Makanan mengandungi karbohidrat

  Menurut pakar, makanan yang mengandung karbohidrat dapat mengubah metabolisme estrogen yang menyebabkan fibroid lebih besar berkembang. Contoh makanan karbohidrat termasuk pasta, roti putih, nasi putih, dan pastri.

  Risiko fibroid rahim meningkat pada wanita yang berlebihan berat badan

  Wanita yang berlebihan berat badan mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi berbanding wanita dengan berat badan normal. Di sisi lain penyelidikan perubatan juga menunjukkan bahawa tahap estrogen yang tinggi dapat menurun jika wanita boleh menurunkan berat badan. Oleh itu, diet yang sihat untuk mengurangkan berat badan juga boleh melindungi tubuh daripada fibroid.

  Kemudian dalam satu kajian, wanita yang menjalankan latihan selama tujuh jam seminggu boleh mengurangkan risiko menyebabkan fibroid rahim, mungkin kerana menurunkan berat badan. Makan makanan kalori rendah juga akan menghasilkan berat badan yang lebih rendah dan tahap estrogen yang lebih rendah, supaya ia dapat menghasilkan kesan pengurangan risiko yang sama untuk fibroid.

  Juga Baca:

  • Bahaya Placenta Akreta, Apabila Plasenta Tidak Ingin Menghilangkan Rahim
  • Adakah Wanita Memiliki Orgasme Apabila Seks Apabila Anda Ingin Dapatkan Hamil?
  • Faedah dan Risiko Bersama Bersama untuk Kesihatan