Rumah » Fibroid rahim » Adakah benar bahawa pemacu seks berkurangan selepas pembedahan angkat rahim?

  Adakah benar bahawa pemacu seks berkurangan selepas pembedahan angkat rahim?

  Penyingkiran pembedahan rahim (histerektomi) sering menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang ringan, seperti menurunkan pemacu seks, sakit perut dan sekitar vagina, sehingga vagina terasa kering. Tidak syak lagi ramai wanita tertanya-tanya sama ada prosedur ini akan menjejaskan kehidupan seks mereka dengan pasangan mereka. Jadi, apa sebenarnya perubahan dalam pemacu seks selepas mengangkat rahim?

  Ghairah untuk seks selepas mengangkat rahim terjejas oleh perubahan dalam hormon estrogen

  Menurut Dr Dana B Jacoby, pakar ginekologi dan pakar ginekologi mengatakan bahawa ketakutan seks selepas penyingkiran uterus sangat biasa. Ia hanya kesan kesan perubahan jantina seks selepas mengangkat rahim bergantung kepada jenis histerektomi yang sedang dijalankan.

  Pembuangan rahim tidak benar-benar mengganggu fungsi seksual kerana hubungan seks tidak berkaitan dengan rahim. Hubungan seks berlaku di dalam vagina, yang tidak banyak dipengaruhi oleh penghapusan rahim, jadi ia tidak menyebabkan apa-apa akibat buruk yang berkaitan dengan fungsi seksual. Walau bagaimanapun, ia adalah berbeza jika ovari juga dikeluarkan, terutamanya jika mereka berdua.

  Jika anda mempunyai histerektomi lengkap (ovari dan rahim dikeluarkan), prosedur ini kemungkinan besar akan mengubah keinginan seksual anda. Kerana, ovari bertanggung jawab untuk menghasilkan testosteron dan estrogen yang penting dalam berhubungan dan berkaitan dengan rangsangan seksual. Mengurangkan tahap estrogen menyebabkan kekeringan vagina dan tisu nipis di dalam vagina yang membuat seks menyakitkan. Kesakitan bukan sahaja akan dialami oleh anda, tetapi juga oleh pasangan anda.

  Bagaimanapun, menurut Dr. Sarah Choi, Pakar Pembedahan Ginekologi dan Pembedahan Laparoskopi dari Pusat Endosurgery Wanita Sydney (SWEC), seorang wanita yang rahimnya telah dikeluarkan masih boleh mengekalkan aktiviti seksualnya seperti biasa..

  Tips untuk mengekalkan pemacu seks selepas mengangkat rahim

  Sebab-sebab yang membuat anda malas untuk melakukan seks selepas penghapusan rahim hanya boleh dijawab sendiri. Ini tentunya memerlukan komunikasi yang baik dan terbuka.

  Seks selepas mengangkat rahim kemungkinan besar akan menurunkan pengurangan seks, jadi anda mungkin tidak terlalu teruja untuk bercinta dengan pasangan anda. Tetapi untuk tetap dapat mengekalkan keintiman isi rumah, walaupun tidak selalu mudah dilakukan, anda dan pasangan anda mesti secara rutin berkomunikasi secara terbuka. Anda juga boleh meminta bantuan daripada kaunselor rumah untuk menilai masalah seksual anda. 

  Kebanyakan ahli sakit puan mengesyorkan agar anda kembali ke seks selepas mengangkat rahim selepas enam hingga lapan minggu selepas pembedahan, apabila bahagian atas vagina sembuh sepenuhnya. Anda dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan untuk mendapatkan cahaya hijau dari pakar obstetrik anda. Semasa menunggu, ia masih cara lain untuk menyatakan keinginan seksual anda, termasuk rangsangan tangan foreplay, pelukan, ciuman dan urut.

  Selain itu, seks selepas mengangkat rahim juga akan membawa pelbagai faedah lain untuk anda, seperti pemberhentian haid dan kekurangan peluang (walaupun praktikal sifar) untuk kehamilan yang tidak dirancang.

  Juga Baca:

  • Bolehkah Anda Mempunyai Seks Apabila Anda Memiliki Flu?
  • Kesan Memainkan Permainan Video mengenai Prestasi Seksual Lelaki
  • Punca Zakar Berdarah Selepas Seks (Adakah Berbahaya?)