Rumah » Fibroid rahim » Bolehkah saya Dapatkan Hamil Jika Saya Memiliki Endometriosis?

  Bolehkah saya Dapatkan Hamil Jika Saya Memiliki Endometriosis?

  Bagi anda yang didiagnosis dengan endometriosis, mereka mungkin merasa cemas dan takut mereka tidak boleh hamil dan mempunyai anak. Walaupun mempunyai hubungan seks dengan rakan kongsi, tetapi juga tidak hamil. Sebenarnya, mungkin kehamilan berlaku walaupun endometriosis? 

  Bagaimana boleh endometriosis berlaku?

  Endometriosis adalah keadaan di mana tisu lapisan dinding rahim (endometrium) tumbuh dan berkumpul di organ lain. Biasanya, endometrium atau tisu dinding rahim akan menebal apabila anda akan ovulate (ovari mengeluarkan telur). Dinding rahim akan mempersiapkan diri untuk menebalkan sehingga calon janin boleh melekat pada rahim - jika terjadi pembuahan. Tetapi jika tiada persenyawaan, endometrium yang menebal akan mereput. Itulah apabila anda mengalami haid.

  Ketika seorang wanita mengalami endometriosis, tisu dinding rahim yang tumbuh di luar rahim juga akan merosot apabila anda mengalami haid. Walau bagaimanapun, tisu yang mereput tidak keluar melalui faraj seperti dalam tisu biasa yang terdapat di rahim, oleh itu sisa-sisa endometrium akan menetap di sekitar organ-organ pembiakan.

  Dari masa ke masa, deposit ini akan menyebabkan keradangan, sista, tisu parut, dan akhirnya menyebabkan gangguan. Walau bagaimanapun, setakat ini punca sebenar masalah pembiakan tidak diketahui dengan pasti.

  Kenapa endometriosis membuat saya berisiko menjadi subur?

  Keadaan ini akan membuat anda sukar hamil dan meningkatkan risiko ketidaksuburan anda. Sebagai contoh, apabila endometrium tumbuh di dalam tiub fallopio - saluran yang menghubungkan ovari ke uterus - sperma tidak boleh menyuburkan telur kerana ia disekat oleh deposit endometrium.

  Sementara itu, jika tisu yang tidak normal tumbuh di sekitar ovari, ia boleh menyekat ovari daripada menghasilkan telur. Semua syarat-syarat ini akhirnya menjadikannya sukar untuk anda hamil dan tidak subur.

  Kemudian saya boleh hamil walaupun saya mempunyai endometriosis?

  Walaupun keadaan ini berlaku dalam sistem pembiakan, ini tidak bermakna anda tidak boleh hamil. Jangan bimbang, kerana kemungkinan mengandung selalu ada. Satu kajian yang dijalankan oleh Yayasan Penyelidikan Endometriosis Dunia menyatakan bahawa 1 dari 3 wanita yang mengalami endometriosis boleh hamil secara normal tanpa bantuan rawatan kesuburan.

  Apakah rawatan yang boleh saya lakukan untuk mengandung??

  Banyak hasil penyelidikan menyatakan bahawa terdapat 40-50% wanita dengan endometriosis yang diberikan ubat kesuburan boleh menjadi hamil secara normal. Begitu juga dengan wanita yang menjalani kaedah IVF. Kaedah ini juga boleh menjadi pilihan bagi anda yang menghadapi masalah hamil kerana endometriosis.

  Atau anda juga boleh menjalani pembedahan untuk mengeluarkan deposit atau merawat luka yang disebabkan oleh tisu endometrium. Rawatan dengan cara ini berjaya membuat 30-80% wanita dengan endometriosis hamil. Walau bagaimanapun, kaedah ini bergantung kepada keadaan setiap individu.

  Dalam sesetengah kes, pembedahan yang dijalankan sebenarnya mengurangkan bilangan ovum tersimpan anda. Untuk mengetahui rawatan yang sesuai untuk anda, maka anda harus membincangkannya dengan pakar sakit puan anda.

  Apa yang perlu saya lakukan untuk meningkatkan peluang untuk hamil?

  Sebagai tambahan kepada rawatan yang disarankan oleh pasukan perubatan, penting bagi anda untuk menjalani gaya hidup yang sihat. Dengan memohon gaya hidup yang sihat, anda boleh meningkatkan peluang kehamilan anda. Kaedah ini akan membantu mengurangkan risiko keradangan dalam organ pembiakan anda dan membantu menyediakan 'rumah' yang baik dan sihat bagi janin yang semakin meningkat.

  Beberapa perkara yang boleh anda lakukan ialah:

  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Makan makanan yang sihat dan tinggi serat. Elakkan makanan yang mengandungi lemak tinggi, kalori dan gula.
  • Melakukan senaman secara teratur adalah penting agar tubuh kekal sesuai dan sihat.
  • Elakkan tabiat buruk seperti meminum alkohol, merokok, dan larut malam.

  Juga Baca:

  • Apa-apa Gejala dan Ciri-ciri Kehamilan Wain?
  • Mengapa Wanita Hamil Peluh Lebih Pantas?
  • 3 Perubahan Perilaku Suami Semasa Kehamilan Isteri (Adakah Suami Anda Juga?)