Rumah » Fibroid rahim » 5 Punca Sakit Apabila Mempunyai Seks

  5 Punca Sakit Apabila Mempunyai Seks

  Seks sering dianggap sebagai pengalaman yang menyenangkan dan memuaskan. Walau bagaimanapun, realiti tidak selalu apa yang anda fikirkan. Mungkin ada kalanya kesakitan semasa seks boleh merosakkan keseronokan dan membuat anda berdua gagal mencapai klimaks. Hampir 3 daripada 4 wanita di dunia mengalami kesakitan semasa seks kadang-kadang semasa hidup mereka. Aduan kesakitan semasa seks tidak menjadi masalah di atas katil yang hanya terhad kepada wanita, kerana ramai lelaki juga melaporkan kesakitan semulajadi semasa seks.

  BACA JUGA: 5 Kesalahan untuk Lelaki dalam Pasangan Memuaskan semasa Seks

  Bagaimanapun, jangan meremehkan kesakitan ini. "Sakit adalah cara tubuh memberitahu anda bahawa ada sesuatu yang salah. Ini adalah tanda untuk berhenti sejenak untuk mengetahui apa yang berlaku, "kata Debra Herbenick, PhD, penyelidik kesihatan seksual di Indiana University di Bloomington, dilaporkan dari Pencegahan.

  Apa yang menyebabkan kesakitan semasa seks?

  Sakit semasa seks, atau selepas itu, boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Tinjau beberapa sebab di bawah untuk melihat apakah mereka menggambarkan keadaan kesihatan semasa anda atau anda boleh membincangkan syak wasangka anda dengan doktor anda, jika anda tidak pasti apa sumber kesakitan anda.

  1. Tekanan dan masalah psikologi yang lain

  Dari hari ke hari, anda mempunyai 1001 tugas dan kewajipan harian yang perlu anda selesaikan. Dan ternyata, tanpa menyedari, semua tekanan dan kebimbangan ini dapat menjadi pihak ketiga dalam keharmonian bilik tidur anda. Sekiranya stres masih terkumpul, prestasi badan juga akan terganggu supaya dapat menyebabkan pelbagai masalah fizikal, psikologi dan emosi - salah satunya adalah aduan seks yang menyakitkan.

  BACA JUGA: Apa Yang Terjadi kepada Tubuh Apabila Anda Menekan

  Penyelesaian: Menghapuskan tekanan sebelum mula bercinta, contohnya dengan memberi satu sama lain dengan urut romantis, yoga, meditasi, atau makan malam romantis yang santai.

  2. Penyakit anda adalah buruk

  Sebilangan jangkitan genital boleh membuat sesi bercinta tidak selesa. Yang paling biasa adalah herpes genital, gonorrhea, trichomoniasis, luka canker, klamidia, dan jangkitan ragi. Sakit semasa seks pada wanita mungkin menjadi tanda masalah ginekologi, seperti menopaus, sista ovari, keradangan panggul, atau endometriosis.

  Di samping itu, jangkitan saluran kencing (UTI) dan sindrom usus besar (IBS) adalah penyebab kesakitan yang lain semasa bercinta yang banyak orang mungkin jarang menyedari. Jika anda mempunyai simptom IBS umum - kekejangan usus, sembelit kitaran, dan / atau cirit-birit - sebagai tambahan kepada aduan katil anda, ia mungkin berkaitan dengan satu sama lain. Sensasi terbakar yang berasal dari UTI juga boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa hubungan seks.

  Penyelesaian: Semak dengan doktor untuk diagnosis dan rawatan yang betul. Jika anda mengadu kesakitan semasa seks, pelepasan luar biasa, gatal-gatal, atau sakit di sekitar alat kelamin anda, doktor anda boleh mengesyorkan anda menjalani ujian penyakit kelamin.

  3. Masalah dengan alat kelamin

  Wanita boleh mengalami sakit semasa atau selepas seks, kedua-duanya di dalam vagina atau lebih dalam di kawasan panggul. Kesakitan faraj boleh disebabkan oleh vaginismus, keadaan di mana otot-otot vagina rapat rapat, membuat penembusan menyakitkan atau mustahil.

  Lelaki juga boleh mempunyai masalah yang sama. Jika kulupnya ketat, penembusan boleh menyakitkan, kerana kulup ditolak - dipanggil phimosis. Apabila kulup terperangkap di belakang kepala zakar dan tidak boleh ditarik ke hadapan. Ini dipanggil paraphimosis. Keadaan seperti hiposphere, priapisme, penyakit Peyronie, prostatitis, atau sekadar luka mikroskopik di dalam zakar boleh menyebabkan penyeksaan seksual yang menyakitkan. Di samping itu, zakar boleh menjadi sangat sensitif selepas orgasma dan ejakulasi, yang boleh membuat pusingan seterusnya seks menyakitkan.

  Dalam sesetengah kes, ketidakselesaan semasa penembusan adalah akibat tindak balas alergi akibat cecair vagina / penis, pelincir spermisida, kondom lateks atau produk seperti sabun dan syampu juga boleh menyebabkan penyebab kesakitan yang lain semasa hubungan seks. Dalam hal ini, sabun atau krim penuh dengan wangian dan bahan kimia yang menyebabkan keradangan dan gatal-gatal alat kelamin anda.

  Penyelesaian: berunding dengan doktor untuk diagnosis dan rawatan yang betul. Jika alahan adalah penyebabnya, anda mungkin boleh menggunakan kondom untuk mengelakkan kulit daripada bersentuhan dengan cairan kemaluan.

  5. Kekurangan pelinciran dan foreplay

  Anda boleh pergi terus ke acara utama, tetapi jika anda tidak "cukup basah", penembusan akan cukup menyakitkan bagi lelaki dan wanita. Plus, tisu vagina tidak akan dilincirkan cukup untuk bersedia untuk menghadapi penembusan selama 5 hingga 7 minit selepas anda terangsang. Kesakitan semasa seks juga boleh timbul kerana kedudukan yang salah atau kurang rangsangan seksual.

  BACA JUGA: Kenapa Sesetengah Orang Boleh Mempunyai Seks dengan Haiwan?

  Penyelesaian: Pastikan anda mempunyai bekalan pelincir seks yang disediakan setiap kali anda melakukan hubungan seks (semak di sini untuk mencari alternatif rumah). Jangan lupa juga menggunakan sesi foreplay untuk mengasah keinginan seksual pasangan anda.

  Bagi sesetengah orang, mencium dan memeluk boleh menjadi cukup kuat untuk memulakan gas merangsang seksual. Orang lain boleh mula dibangkitkan dengan menonton filem pornografi bersama atau rangsangan lisan. Memahami apa yang manuver yang baik untuk anda dan pasangan anda adalah kunci untuk memulakan proses semula jadi darah yang mengalir lancar ke alat kelamin, yang meningkatkan pelinciran dan peluang orgasme.

  Sekiranya anda mengalami kesakitan apabila seks merasakan melumpuhkan atau kekerapan sangat kerap, anda perlu melawat pembekal penjagaan kesihatan. Adalah penting untuk menolak kemungkinan keadaan kronik yang boleh menyebabkan kesakitan anda. Doktor juga boleh membantu anda menghadapi masalah dengan tindak balas seksual anda.