Rumah » Fibroid rahim » 4 Masalah Biasa yang Berlaku dalam Sistem Pembiakan Wanita

  4 Masalah Biasa yang Berlaku dalam Sistem Pembiakan Wanita

  Ramai wanita, orang dewasa dan remaja sering mengadu masalah dengan sistem pembiakan mereka. Berikut adalah beberapa masalah biasa untuk mengeluh tentang:

  Masalah yang berkaitan dengan vulva dan vagina

  • Vulvovaginitis adalah keradangan vulva dan vagina yang boleh disebabkan oleh kerengsaan (seperti sabun basuh atau sabun mandi). Kebersihan diri yang tidak diurus dengan betul (seperti membilas dari belakang ke depan, bukan sebaliknya, selepas buang air kecil) juga boleh menyebabkan keradangan. Gejala vulvovaginitis termasuk kemerahan dan gatal-gatal di kawasan vagina dan vulva, kadang-kadang keluar dari vagina.
  • Pendarahan yang tidak menstruasi, biasanya terjadi akibat pengumpulan zarah asing dalam vagina, seperti kertas tandas. Perdarahan juga boleh disebabkan oleh kerosakan rahim, suatu keadaan di mana membran mukus uretra melekat keluar dari vagina dan membentuk tisu lembut berbentuk seperti cincin cincin yang berdarah dengan mudah. Pendarahan bukan haid juga boleh disebabkan oleh kecederaan ketika berbasikal (bumping vagina pada bingkai basikal) atau trauma akibat penyalahgunaan seksual.

  Masalah yang berkaitan dengan ovari dan tiub fallopian

  • Kehamilan ektopik berlaku apabila telur disenyawakan (zygot) berkembang di luar rahim dan biasanya dilekatkan pada tiub fallopian. Wanita dengan keadaan ini dapat mengalami sakit perut yang teruk dan perlu segera berjumpa dengan doktor kerana prosedur pembedahan biasanya diperlukan.
  • Endometriosis, adalah tisu licin yang membentuk rahim yang dijumpai berkembang di luar rahim seperti pada ovari, tiub fallopi, atau bahagian lain dari rongga pelvis. Endomteriosis boleh menyebabkan pendarahan yang tidak normal, haid yang menyakitkan, dan sakit pelvis.
  • Tumor ovari, walaupun jarang, boleh berlaku. Wanita yang mempunyai ketumbuhan ovari akan mengalami sakit perut dan tekanan atas yang boleh dirasakan di dalam perut. Prosedur untuk membuang tumor diperlukan untuk mengatasi keadaan ini.
  • Sista ovari adalah kelenjar abnormal yang terbentuk di ovari yang mengandungi bahan cecair atau lain-lain pepejal. Sista biasa dan diklasifikasikan sebagai tidak membimbangkan, melainkan jika kelenjar terus tumbuh besar. Sista besar boleh memampatkan organ-organ di sekelilingnya dan menyebabkan sakit perut. Dalam kebanyakan kes, sista akan hilang dengan sendirinya dan tiada rawatan khusus diperlukan untuk merawat kista. Sekiranya sista itu menyakitkan, doktor akan menetapkan pil kawalan kelahiran untuk menghentikan pertumbuhan, atau melakukan prosedur penyingkiran sista.
  • Sindrom ovarium polikistik, adalah gangguan hormon yang terdapat peningkatan pengeluaran androgen (hormon lelaki) oleh ovari. Keadaan ini menyebabkan ovari membesar dan menumbuhkan sista. Sindrom ovarium polikistik umum timbul buat pertama kalinya pada masa remaja. Bergantung kepada jenis dan keterukan keadaan, gangguan ini boleh dirawat dengan ubat-ubatan yang mengawal keseimbangan hormon dan menstruasi.

  Masalah yang berkaitan dengan haid

  Masalah haid sering dikeluhkan oleh beberapa wanita muda. Beberapa keadaan biasa dikeluhkan, termasuk:

  • Dysmenorrhea, adalah haid yang menyakitkan.
  • Menorrhagia, adalah tempoh haid di mana jumlah pendarahan yang berlaku adalah sangat besar dan berat.
  • Oligomenorrhea, adalah keadaan di mana seorang wanita mempunyai tempoh haid yang tidak teratur atau melalui jadual haidnya, walaupun dia mempunyai tempoh biasa sebelum dan tidak hamil.
  • Amenorea, berlaku apabila seorang wanita tidak memulakan haid selepas berpindah 16 tahun atau 3 tahun selepas akil baligh, tidak menunjukkan tanda-tanda baligh pada umur 14 tahun, atau mempunyai haid yang normal tetapi berhenti haid secara tiba-tiba tanpa sebab yang diketahui (selain mengandung).

  Masalah yang berkaitan dengan sistem pembiakan

  • Penyakit menular seksual (STD) yang berjangkit, termasuk keradangan pelvik (PID), HIV / AIDS, papillomavirus manusia (HPV), sifilis, raja singa (gonorrhea), dan herpes (HSV). Penyakit ini disebarkan melalui aktiviti seksual, dari satu orang ke orang lain.
  • Sindrom kejutan racun adalah sindrom kejutan toksik. Penyakit ini jarang berlaku tetapi boleh mematikan, disebabkan oleh racun yang dikeluarkan ke dalam badan semasa jangkitan bakteria yang akan berkembang jika tampon itu terlalu lama di dalam vagina. Penyakit ini boleh menyebabkan gejala seperti demam tinggi, cirit-birit, muntah, dan kejutan.

  Jika anda fikir anda mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala masalah sistem pembiakan atau jika anda mempunyai soalan mengenai pertumbuhan dan perkembangan anda, berbincang dengan doktor anda. Kebanyakan keadaan kesihatan di sekeliling sistem pembiakan mudah diatasi.

  BACA JUGA:

  • 5 Fakta Menarik Mengenai Clitoris Anda Tidak Tahu
  • 5 Fakta Penting Mengenai Hymen dan Keperawanan
  • Tiga Fakta Penting Mengenai Gimnastik Kegel