Rumah » Fibroid rahim » 4 Cara Mengurangkan Nyeri haid Oleh kerana Endometriosis

  4 Cara Mengurangkan Nyeri haid Oleh kerana Endometriosis

  Kesakitan yang dirasakan di bahagian abdomen semasa haid boleh menjadi perkara biasa yang dirasakan oleh setiap wanita. Keamatan kesakitan yang muncul boleh berbeza bagi setiap wanita. Walau bagaimanapun, jika kesakitan haid sangat tidak tertanggung dan mengganggu aktiviti harian anda, anda mungkin mengalami gejala endometriosis. Kemudian bagaimana untuk melegakan kesakitan haid akibat endometriosis? Lihat di bawah, ya.

  Apakah endometriosis??

  Endometriosis adalah keadaan di mana dinding dalaman rahim muncul di luar rahim. Dalam proses menstruasi akan ada pembusukan dinding rahim yang tidak menentu. Tisu dinding rahim yang berada di tempat lain di luar rahim juga akan ditumpahkan dan menyebabkan gejala. Antaranya adalah sakit haid yang berlebihan, haid berat, sakit pelvis, ketidaksuburan.

  Endometriosis boleh berlaku pada wanita dalam lingkungan usia subur. Penyebab pasti endometriosis belum diketahui. Walau bagaimanapun, ia disyaki bahawa ada faktor genetik, alam sekitar, dan anatomi yang memainkan peranan dalam kemunculan endometriosis.

  Bagaimana untuk melegakan kesakitan haid akibat endometriosis

  Endometriosis bukan keganasan atau penyakit berjangkit. Keadaan ini dapat diatasi dalam pelbagai cara. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk melegakan kesakitan haid yang disebabkan oleh endometriosis.

  1. Susun jenis makanan anda

  Diet adalah perkara asas yang perlu dipertimbangkan untuk melegakan kesakitan haid. Pilih sayuran dan buah-buahan dan bukan menu daging merah. Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi pelbagai jenis vitamin dan antioksidan, seperti vitamin A, vitamin C, dan beta-karoten yang baik untuk badan.

  Di samping itu, sejumlah besar lemak dalam daging merah akan mencetuskan pembentukan bahan yang dipanggil prostaglandin dan mempunyai kesan ke atas pengeluaran lebih banyak estrogen. Tahap tinggi hormon estrogen di dalam badan akan menggalakkan pertumbuhan tisu dinding rahim.

  Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, pilih menu dengan kandungan omega-3 yang tinggi, seperti tuna, salmon, sardin, atau telur. Berdasarkan kajian, populasi yang mengkonsumsi banyak lemak trans atau lemak buruk cenderung berada pada risiko endometriosis yang lebih tinggi daripada populasi yang mengkonsumsi banyak asam lemak omega-3..

  2. Bersenam dengan kerap

  Wanita yang mengalami kesakitan semasa haid cenderung untuk mengelakkan senaman kerana mereka takut ia akan menambah kesakitan. Malah, jika bersenam secara teratur, ia boleh mengurangkan sakit haid akibat endometriosis.

  Dengan menjalankan peredaran darah dan pengedaran oksigen dalam badan akan menjadi lebih lancar. Anda juga akan merasa kenyang dan mengelakkan stres kerana senaman akan mencetuskan pembebasan endorfin yang menyebabkan sensasi gembira.

  3. Belajarlah relaksasi

  Tekanan yang anda alami dan merasa cenderung memburukkan rasa sakit yang timbul. Oleh itu, adalah penting bagi anda yang mempunyai endometriosis untuk menguruskan tekanan anda supaya ia tidak terlalu banyak. Ini boleh diuruskan dengan mengambil tindakan yang mempunyai kesan santai pada badan. Teknik yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Relaksasi otot untuk melepaskan ketegangan atau berehat otot anda. Caranya, bayangkan anda berada di tempat yang cantik, tenang, dan damai sehingga anda akan merasa lebih santai.
  • Teknik pernafasan. Sesuaikan nafas anda dengan bernafas secara mendalam melalui hidung anda, kemudian buang nafas sebaik mungkin melalui mulut anda. Ulangi sehingga anda berasa lebih baik.
  • Melakukan pergerakan yoga yang sederhana juga boleh membantu menguatkan dan meregangkan otot pelvis dan perut anda.

  4. Ambil ubat penahan sakit

  Jika perkara di atas telah dilakukan tetapi tidak menghasilkan hasil, maka sudah tiba masanya untuk anda berjumpa dengan doktor anda. Pada nasihat doktor, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit.

  Ubat-ubatan kesakitan terdiri daripada beberapa tahap dari ubat-ubatan untuk kesakitan ringan ke tahap kesakitan yang teruk. Penggunaan ubat penahan sakit untuk melegakan kesakitan haid harus berada di bawah pengawasan seorang dokter karena dapat memiliki dampak negatif jika digunakan dalam cara yang berlebihan dan tidak terkendali.

  Juga Baca:

  • Pelbagai Sebab Sakit Perut Semasa haid, dari Normal hingga Berbahaya
  • 4 Masalah Menstruasi yang Wanita Selalunya Berpengalaman
  • Bolehkah saya Dapatkan Hamil Jika Saya Memiliki Endometriosis?