Rumah » Fibroid rahim » 10 Penyebab Nyeri Pelvik yang paling umum

  10 Penyebab Nyeri Pelvik yang paling umum

  Kesakitan panggul boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi ia lebih biasa pada wanita daripada lelaki. Kesakitan biasanya berpusat di sekitar perut bawah, termasuk di bawah pusat dan pinggul. Kesakitan panggul boleh berlaku secara tiba-tiba dan teruk (akut), atau ia boleh menjadi ringan tetapi berlangsung selama berbulan-bulan (kronik). Berikut adalah beberapa punca kesakitan panggul yang paling biasa.

  Penyebab kesakitan panggul yang paling biasa

  1. Appendicitis

  Apendisitis sering menyebabkan kesakitan panggul terutamanya di bahagian bawah sebelah kanan yang mungkin berlaku bersama-sama dengan loya, muntah, dan demam. Kesakitan ini boleh menjadi lebih teruk lagi dengan batuk refleks dan menegangkan semasa pergerakan usus.

  Lampiran tersumbat boleh pecah dan membahayakan nyawa. Oleh itu, lampiran perlu dikeluarkan dengan cepat sebelum ia menyebabkan jangkitan dan menyebabkan kebocoran usus.

  2. Sindrom usus yang tidak sihat (IBS)

  Sindrom usus yang tidak sihat (IBS) adalah keradangan usus besar yang boleh menyebabkan kekejangan yang menyakitkan di kawasan panggul dan perut bawah, sensasi kembung, serta sembelit atau cirit-birit yang berterusan. 

  IBS adalah masalah jangka panjang yang berulang pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, perubahan dalam diet tinggi serat dan keperluan cecair yang mencukupi dapat membantu mengawal gejala. Sekiranya anda mempunyai IBS, doktor secara amnya akan mengesyorkan senaman yang lebih kerap untuk memudahkan penghadaman dan mengurangkan tekanan.

  3. Kesakitan ovulasi

  Ovulasi adalah tempoh ovulasi ovari ovari. Proses ini boleh menyebabkan keadaan sakit panggul dipanggil mittelschmerz.

  Kesakitan biasanya berlaku sebelum dan semasa ovulasi, apabila membran yang menutup ovari membentang untuk melepaskan telur. Darah dan cecair yang dikeluarkan semasa ovulasi juga boleh menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan.

  Kesakitan ini berbeza dari wanita ke wanita, dan mungkin mengambil masa beberapa minit hingga berjam-jam. Walaupun demikian, kesakitan semasa ovulasi boleh sembuh sendiri tanpa rawatan perubatan.

  4. kehamilan ektopik

  Kehamilan ektopik adalah kehamilan yang berlaku apabila telur disenyawakan melekat dan berkembang di tempat selain daripada rahim. Kehamilan ektopik boleh berlaku di dalam tiub fallopian, di rongga perut, di ovari (ovari), atau di serviks (serviks). Oleh itu, kehamilan ektopik sering disebut sebagai kehamilan di luar rahim. 

  Kehamilan ektopik adalah penyebab sakit dan kram perut yang sangat menyakitkan dan biasanya hanya tertumpu pada satu sisi (di mana sel telur dilampirkan). Gejala lain termasuk pendarahan vagina, mual, muntah, sakit bahu dan leher, sakit pangkal paha, sehingga kepala berputar, pening, dan sering mahu pingsan.

  5. Penyakit kelamin

  Sesetengah penyakit kelamin seperti klamidia dan gonorrhea boleh menjadi penyebab kesakitan panggul pada wanita dan lelaki. Kedua-dua penyakit kelamin ini boleh berlaku serentak dan tidak selalu menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, jika anda menimbulkan simptom secara amnya, anda akan merasa sakit apabila kencing, dan cairan penis atau pembuangan vagina yang tidak normal.

  6. Penyakit keradangan pelvik

  Penyakit radang pelvik (PID) adalah jangkitan bakteria yang menyerang kawasan panggul dan sekitarnya (uterus, serviks, ovari atau tiub fallopian) yang menular. PID juga boleh menjadi komplikasi penyakit kelamin, seperti gonorea. Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan kepada oviduk, ovari, dan rahim.

  Gejala umum keradangan pelvik termasuk kesakitan panggul yang merebak ke perut, pembuangan vagina yang tidak normal, dan sakit semasa hubungan seksual atau kencing.

  7. Endometriosis

  Endometriosis adalah pertumbuhan tisu yang melapisi dinding dalaman rahim untuk berada di luar rahim. Kerana ia mempunyai ciri-ciri yang sama dengan dinding dalaman rahim, tisu yang tidak normal ini juga boleh menebal dan kemudian runtuh ketika haid tiba. Walau bagaimanapun, darah yang keluar tidak boleh keluar melalui faraj. Akibatnya, tisu yang tersisa dan darah kemudian terkumpul di dalam tubuh menyebabkan sista dan perkembangan parut yang menyakitkan. 

  8. cystitis interstisial (IC)

  Cystitis interstisial adalah penyakit kronik yang menyebabkan tekanan dan kesakitan dalam pundi kencing. Cystitis interstisial juga sering dipanggil sindrom kesakitan pundi kencing. Penyakit ini boleh berlaku pada wanita dan lelaki.

  Gejala cystitis interstitial termasuk kesakitan panggul (boleh menjadi ringan hingga teruk), sakit ketika membuang air kecil, sering kali mengidap kencing (lebih daripada 8 kali sehari), sehingga sensasi kencing tidak lengkap (rasa seperti kencing sekarang, walaupun baru selesai).

  Pada wanita, rasa sakit boleh merebak ke bibir vagina dan vagina. Manakala pada lelaki, rasa sakit boleh merebak ke skrotum, buah zakar, zakar, atau kawasan belakang skrotum.

  9. Fibroid rahim

  Fibroid adalah pertumbuhan benigna dalam rahim. Akibatnya, anda boleh merasakan tekanan atau sensasi berat / ketat / penuh di bahagian bawah abdomen. Fibroid jarang menyebabkan sakit pelvis yang terasa tajam, kecuali jika pertumbuhan tumor mula menghalang bekalan darah ke rahim dan akhirnya mematikan tisu sekeliling.

  10. Sebab-sebab lain

  Selain dari pelbagai keadaan yang disebutkan di atas, masih terdapat beberapa sebab lain untuk kesakitan panggul:

  • Sindrom kesesakan pelvik
  • Gejala PMS umum
  • Sista ovari dan kanser
  • Jangkitan saluran kencing
  • Batu buah pinggang
  • Vulvodynia
  • Penyakit Crohn
  • Diverticulitis
  • Fibromyalgia
  • Hernia inguinal
  • Kanser usus

  Juga Baca:

  • Adakah benar bahawa wanita dengan pelvis kecil sukar untuk melahirkan secara normal?
  • 8 Yoga Poses yang Baik untuk Latihan Pelvis semasa Kehamilan (Pembukaan Hip)
  • Mengatasi Pelvis yang Berat Berat Semasa Kehamilan