Rumah » Asma » Apa yang Anda Perlu Tahu dari Batuk-Variasi Asma

  Apa yang Anda Perlu Tahu dari Batuk-Variasi Asma

  Batuk asma (CVA) adalah sejenis asma yang gejala utama adalah batuk kering dan tidak kahak. Batuk tanpa kahak bermakna tiada lendir dalam tekak. Orang yang mempunyai CVA biasanya tidak mempunyai gejala asma lain, seperti mengi, sesak nafas, dan sesak di dada. CVA adalah diagnosis biasa pada kanak-kanak, dan biasanya terus membesar asma selepas itu.

  Batuk-batuk gejala asma

  CVA kadang-kadang dipanggil batuk kronik kerana ia boleh bertahan sehingga 6-8 minggu. Batuk dengan asma boleh muncul pagi dan malam. Jika anda mengalami asma pada waktu malam, ia akan mengganggu tidur anda. Orang dengan CVA biasanya menyedari bahawa batuk mereka bertambah dengan aktiviti, yang disebut asma yang disebabkan oleh senaman. Batuk boleh meningkat semasa pendedahan kepada pencetus asma atau bahan alahan seperti habuk, atau aroma tajam, atau ketika dalam keadaan sejuk.

  Penyebab asma batuk-varian

  Penyebab CVA sukar diketahui kerana terdapat terlalu banyak keadaan yang boleh menyebabkannya, seperti jangkitan pernafasan, tetapi apabila batuk berlangsung selama lebih dari beberapa minggu tanpa jangkitan, doktor mungkin mengesyaki bahawa ia adalah CVA. Di samping itu, batuk yang bermula selepas seseorang memulakan beta-blockers lebih mudah untuk mengalami CVA. Penyekat beta adalah ubat untuk merawat tekanan darah tinggi, sakit hati, kegagalan hati, migrain, palpitasi, dan keadaan lain. Penyekat beta juga dijumpai di ubat mata untuk merawat glaukoma dan masalah mata yang lain. Titik mata ini boleh menyebabkan gejala asma, termasuk batuk. Kepekaan kepada aspirin boleh menyebabkan penyebab batuk dalam asma.

  Diagnosis asma-batuk variasi

  Diagnosis CVA boleh menjadi sukar kerana batuk boleh menjadi satu-satunya gejala, dan batuk itu sendiri boleh muncul disebabkan oleh bronkitis atau batuk yang berkaitan dengan selesema. Sekiranya anda mengalami batuk kering yang kronik, yang bermaksud tidak ada kahak atau lendir, doktor anda boleh mengesyorkan memeriksa fungsi paru-paru untuk menentukan sama ada anda mempunyai CVA. Peperiksaan boleh menjadi X-ray dan spirometri. Spirometry melibatkan berapa banyak udara yang boleh anda nafas selepas mengunyah dalam, dan berapa cepat anda boleh mengosongkan paru-paru anda. Peperiksaan asma menggunakan alat yang dipanggil spirometer untuk diukur.

  Jika keputusan ujian fungsi paru-paru anda masih tidak menunjukkan hasil akhir, anda mungkin perlu melakukan pemeriksaan methacholine untuk melihat bagaimana paru-paru anda berfungsi. Pada peperiksaan ini, anda akan diberikan dos peningkatan dadah methacholine untuk bernafas dan kemudian doktor akan memeriksa fungsi paru-paru anda. Jika anda mempunyai asma, methacholine boleh mencetuskan mengiakkan apabila bernafas. Orang dengan fungsi paru-paru biasa hanya akan menunjukkan reaksi yang sedikit atau tidak sama sekali.

  Satu lagi cara untuk mendiagnosa CVA adalah untuk merawat batuk dengan rawatan asma. Jika batuk menjadi lebih buruk semasa rawatan, anda akan didiagnosis dengan CVA.

  Ubat-asma rawatan asma

  Rawatan untuk CVA sebenarnya sama seperti steroid asma - asap normal setiap hari atau setiap hari untuk kawalan harian, ditambah bronchodilators bertindak pendek sebagai penyedut menyelamat apabila gejala muncul. Anda biasanya melihat kemajuan secara beransur-ansur dalam gejala asma selepas 6-8 minggu.

  Sesetengah orang dengan CVA mendapati bahawa menggunakan inhaler sebenarnya merangsang refleks daripada batuk. Jika itu berlaku, mengambil steroid oral seperti Prednisone harus diambil selama seminggu, maka steroid boleh dicuba lagi. Satu lagi jenis rawatan asma yang dipanggil pengubahsuaian leukotriena juga boleh digunakan untuk menangani CVA.

  Di samping itu, seperti jenis asma lain, orang yang mempunyai CVA mesti melindungi diri mereka dengan mengelakkan perkara-perkara yang ditunjukkan menyebabkan batuk muncul. Pencetus umum untuk CVA adalah udara sejuk, alergen, dan senaman.