Rumah » Asma » Tips untuk Berhenti Merokok Jika Anda Memiliki Asma

  Tips untuk Berhenti Merokok Jika Anda Memiliki Asma

  Sekiranya anda pernah berkata "Saya harus berhenti merokok, tetapi saya suka memegang rokok di tangan saya", ini bermakna anda merasakan keseronokan fizikal merokok. Berita baik, anda boleh menggantikan tabiat ini dengan ritual lain yang memberi anda kesenangan.

  Jika anda menjawab ya kepada soalan berikut, anda mungkin mempunyai kebergantungan pada rokok yang anda perlukan untuk mengatasi untuk membantu mengawal kesihatan anda:

  • Saya berasa selesa memegang rokok di tangan saya.
  • Saya berasa gembira mengeluarkan rokok dari pembungkus dan menghidupkannya.
  • Saya gembira melihat asap yang saya haus.
  • Saya membuat cincin asap ketika saya merokok.

  Saya perlu berhenti merokok tetapi saya suka

  Ramai perokok mendakwa bahawa mereka hanya suka rasa rokok di tangan dan mulut mereka. Salah satu lubang di mana orang jatuh dan kembali ke merokok adalah perasaan bahawa mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan tangan mereka tanpa rokok.

  Jika anda dapat mencari strategi untuk mengatasi kebergantungan akibat merokok, anda akan merasa lebih mudah untuk berhenti. Berikut ialah petua untuk membantu mengatasi perasaan merokok.

  Petua untuk membantu anda berhenti merokok dan memperbaiki keadaan asma

  • Pegang pen. Jika anda memerlukan sesuatu untuk tangan anda, ambil pen selain rokok. Anda boleh menulis jurnal ringkas sehingga keinginan untuk merokok hilang. Anda boleh menuliskan alasan yang anda berhenti atau perkara yang anda ingin capai.
  • Mainkan sesuatu. Anda boleh memainkan cincin, duit syiling, atau mana-mana objek berdekatan untuk memastikan tangan anda sibuk.
  • Rokok plastik. Ini berguna untuk orang yang ingin mempunyai sesuatu di tangan dan mulut mereka. Sesetengah rokok plastik ini mempunyai pudina atau perisa lain yang membantu anda menyedari betapa meningkatnya rasa rasa dan bau adalah ketika anda tidak merokok, selain daripada segarnya nafas tanpa rokok. Sesetengah pesakit masih memegang rokok asli, tetapi ini sangat menggoda dan membuat merokok kembali sangat mudah.
  • Makan dengan kerap. Apabila anda cuba berhenti merokok, anda tidak boleh membuat perubahan gaya hidup yang lain seperti menukar diet atau senaman senaman anda. Melakukan terlalu banyak perkara boleh membuat anda berasa tertekan. Makan secara berkala adalah penting untuk mengelakkan kelaparan. Anda tidak mahu kelaparan mengelirukan anda dengan keinginan untuk merokok.
  • Lakukan hobi. Aktiviti yang membuat tangan anda sibuk dapat menjadi alternatif yang baik, seperti kayu ukiran, menjahit, lukisan, atau kek memasak.
  • Snek lemak rendah. Makanan ringan yang sihat juga boleh membuat tangan anda sibuk, seperti wortel, epal, atau keropok yang sihat.

  Ramai orang cenderung melupakan tabiat mereka tanpa merokok. Fikirkan soalan di permulaan artikel ini untuk menentukan sama ada anda perlu mencari strategi untuk mengatasi tabiat tertentu dalam berhenti merokok.