Rumah » Asma » Petua untuk Memilih Nebulizer Hak untuk Rumah

  Petua untuk Memilih Nebulizer Hak untuk Rumah

  Bagi anda yang sering mengalami masalah dengan sistem pernafasan, mungkin anda sudah biasa dengan peranti yang dipanggil nebulizer. Malah, mungkin anda sudah memilikinya.

  Nebulizer adalah alat yang boleh menukar ubat cair menjadi wap untuk merawat penyakit pernafasan. Dengan menukar bentuk ubat ke dalam stim, ubat itu akan memasuki lebih paru dan merawat masalah yang ada.

  Walaupun kadang-kadang orang yang menghidap asma dapat melegakan gejala tanpa bantuan alat penyula, alat ini masih diperlukan terutama jika anda mempunyai anak kecil dengan asma. Menggunakan nebulizer akan memudahkan anda memasuki ubat untuk melegakan pernafasan anda.

  Dengan menggunakan nebulizer, atau dikenali sebagai 'menguap', mungkin mungkin dilakukan di hospital supaya ia menyusahkan anda. Tetapi sekarang, penggunaan alat penyebul nikel mudah dijual di pasaran, dan boleh digunakan di rumah. Dengan memiliki penyebaran peribadi, anda mungkin dapat melakukan bantuan kecemasan apabila anda atau anak anda mendapat serangan asma tanpa perlu pergi ke hospital.

  Bagaimanapun, bagaimana anda memilih penyerang yang betul untuk rumah?

  Pertama, kenal pasti jenis-jenis nebulizers berikut

  Di pasaran ada banyak jenis nebulizer yang dijual. Setiap mungkin mempunyai ciri yang berbeza. Untuk kali pertama anda mungkin keliru, apakah perbezaan antara satu jenis dan yang lain. Untuk itu, mengetahui jenis nebulizer adalah penting supaya anda boleh memilih mengikut keperluan anda.

  Nebulizers dibezakan berdasarkan panjang rawatan yang diperlukan, saiz zarah ubat, rintangan peranti, kemudahan membawa, dan lain-lain aspek terapi. Secara umum, terdapat tiga jenis nebulizers yang sering dijumpai, iaitu pemampat nebulizer, ultrasonik nebulizer, dan mesh nebulizer.

  Pemampat Nebulizer

  Pemampat kompresor berfungsi dengan mengalir gas bertekanan pada kelajuan tinggi melalui ubat cair dan mengubahnya menjadi suatu bentuk stim.

  Kelebihan: Pemampat pemampat membolehkan anda menetapkan kelajuan dadah supaya rendah supaya anda boleh bernafas lebih mudah. Secara amnya, nebulizer ini juga digunakan untuk kanak-kanak, kerana ia boleh menukar ubat ke dalam pelbagai saiz zarah. Secara umum, alat ini lebih murah daripada yang lain.

  Kekurangan: alat ini cenderung lebih besar daripada yang lain. Selain itu, alat ini menghasilkan bunyi bising sehingga kadang-kadang menakutkan untuk beberapa kanak-kanak. Ubat juga biasanya lebih sia-sia apabila menggunakan pemampat pemampat.

  Nebulizer ultrasonik

  Nebulizer ultrasonik menghasilkan getaran frekuensi tinggi yang mengubah dadah cecair menjadi wap.

  Kekuatan: alat ini cenderung tidak menyebabkan bunyi bising. Alat ini juga mempunyai keupayaan mengukus yang lebih tinggi berbanding dengan sistem pemampat sehingga 10 kali supaya rawatan yang menggunakan penyamak ultrasonik dapat berlaku lebih cepat.

  Kekurangan: Alat ini lebih mahal daripada sistem pemampat. Alat ini juga tidak menyokong pentadbiran ubat-ubatan dalam bentuk penggantungan atau cecair tebal. Plus kualiti beberapa ubat juga boleh dikurangkan kerana tenaga ultrasonik yang tinggi.

  Nebulizer mesh

  Jenis Nebulizer ini menggunakan gelombang elektrik atau ultrasonik untuk menghasilkan getaran yang membuat dadah cecair memasuki membran mesh yang mempunyai lubang mikroskopik untuk menghasilkan titisan atau zarah yang sangat halus.

  Kekuatan: Alat ini boleh digunakan dengan bateri. Saiznya yang mudah dan stabil membolehkan anda menggunakan alat ini dalam kedudukan dan keadaan apa pun.

  Kekurangan: kerana kecanggihan yang ditawarkan secara automatik menjadikan alat ini paling mahal dibandingkan dengan yang lain. Di samping itu, ketepatan khas diperlukan untuk membersihkan membran jejaring di dalamnya.

  Bagaimana untuk memilih penyembur yang betul?

  Apabila membuat keputusan untuk mempunyai penyapu peribadi di rumah, perkara pertama yang perlu anda pertimbangkan ialah yang paling sesuai dengan keperluan anda. Nebulizer yang ideal adalah salah satu yang mampu menyampaikan ubat dengan cekap dan cepat, kos efektif, dan boleh digunakan untuk semua jenis ubat-ubatan dan mudah digunakan dan dibawa.

  Ingat bahawa anda membeli nebulizer untuk kegunaan rumah. Iaitu, terdapat satu aspek yang boleh anda abaikan, iaitu kebolehgunaannya. Membeli nebulizer bersaiz besar mungkin tidak menjadi masalah kerana anda hanya akan menggunakannya di rumah.

  Berunding dengan doktor anda jika anda benar-benar berhasrat untuk membeli alat ini. Doktor anda akan memberi nasihat yang sesuai dengan keperluan anda.

  Juga Baca:

  • Panduan Mudah Cara Menggunakan Nebulizer untuk Bayi
  • Membandingkan Pemampat Nebulizer dan Mesh Nebulizer
  • Inhaler atau Nebulizers, Yang Harus Saya Pilih?